shovel

Het sallad i December pulsen!

De senaste veckorna har det härjat av diverse sjukdomar vilket inneburit att kosten nu får bestå av lite tuffare ingredienser för att hjälpa till att tygla alla infektioner. Lunchen blev en sallad med risnudlar, en het och intensiv smak triggar dig att vilja äta mer, efteråt avslutar jag med en magstark österlenare TE med extra Timjan för att hjälpa lungorna. Timjan innehåller den eteriska oljan Tymol som är virus och bakteriehämmande, den har genom tiderna använts vid förkylning och den aktiverar flimmerhåren i luftrören. Timjan är kommersiellt använt i läkemedels branschen och 50% av de receptfria läkemedel jag hittade i hyllan på apoteket för att lindra hosta innehöll Timjan. Så stärk upp kroppens ”självförsvar” (immunförsvar) med Timjan, jag gissar att de flesta har timjan i sitt skafferi, man behöver inte göra långa infusioner det räcker långt att koka ett te som får dra med ett lock på för att förhindra att de eteriska oljorna flyger iväg. Men kom ihåg att dina huskurer är bara ett komplement till den sjukvård som kan vara nödvändig vid allvarliga infektioner.

Sallad med sting 2 personer

Finhacka en röd chili, riv ca 1 msk ingefära, 1 pressad vitlöksklyfta, 1  pressad lime, en skvätt olivolja, 1 msk svensk soja, 1 näve färsk koriander. Blanda i en stor skål.

Koka vatten-lägg i risnudlar att dra i 2 min, skär en avocado, 1/2 gurka, 1 gul paprika, hacka sallad, hacka lite gräslök.

Blanda ihop salladen med dressingen.

 

 

 

Frostiga dagar!

Solen skiner och frosten ligger tät utmed fälten. Vi packar kryddor till våra nya och befintliga återförsäljare. Den största glädjen ligger i att vår återförsäljarfamilj börjar växa och vi är såklart jätteglada eftersom det är precis där vi vill bli synliga. Med nätbutiken som underlag så vet vi att intresset för våra svenska kvalitets kryddor är stort. Snart uppdaterar vi nätbutiken med bilder på våra nya burkar och vinägerflaskor.

 

Äta medvetet!

Vill dela med mig av den resa som Österlenkryddor påbörjat i samband med vår produktutveckling. Livsmedelsindustrin är stor och konsumenten har en enorm kraft att påverka med de val de gör i dagligvaruhandeln.  Vi arbetar med rena råvaror som odlats ekologiskt i Sverige, vi tillsätter alltså inte e-ämnen eller annat mystiskt, det innebär att våra kostnader är höga men står i relation till det värde vi levererar. Det som påverkat mitt liv så oerhört mycket är just det raffinerade som är dominant i våra livsmedel idag, jag fullkomligt älskar sötsaker och har en förkärlek till allt som innehåller stärkelse. Med min profession som glass och chokladmakare så är det ju givet att jag vet vad det är jag stoppar i mig när jag bakar eller tillagar min mat. Men det är så mycket mer som vi har bristande kunskap om,  då syftar jag på det dolda som vi uppfattar som nödvändiga livsmedel ex yoghurt som idag alldeles för ofta innehåller majsstärkelse, eller den omdiskuterade vispgrädden som innehåller stabiliseringsmedel.

Under mina veckor har jag fört matdagbok som fått upp mitt medvetande för vilka livsmedel som innehåller socker. Jag ställer mig frågan hur vi på företaget ska förtydliga vårt sortiment för att möta våra kunder.  Att förekomma är ett ideal som äntligen börjar dominera produkthyllorna genom krav från livsmedelsverket och slutkonsumenten. Det är härligt med lagkrav om transparens när resultatet blir att kvalitet och tydlighet blir norm något jag upptäckt på fler och fler ingrediensförteckningar.

Sverige är verkligen föredömligt.

 

Titti Qvarnström!

Fick äran att igår kväll lyssna till första kvinnan i Guide Michelin, med pris från svenska tryffel akademien (Gotland) hängandes runt halsen berättade Titti om hennes karriär och passion för Malmö och maten. Vikten av nätverkande och att vara en pedagogisk ledare. Att skapa något som tills slut fick sin release Malmö Cooking min-stad vår-mat. Titti hoppade rakt in i mitt hjärta och äntligen fick jag den där känslan av jädrar anamma, vi njöt av en trerätters alá Titti inne på Tareq Taylors krog Kockeriet tillagat av bla Tittis man André Qvarnström. Jag ser verkligen framemot deras framtida satsningar.

 

Min landsbygd!

Igår tog jag min promenad till Gema-livs, det är verkligen söndagslyx. Det blev inget Söndags inlägg för det jag tillagade igår blev inte helt lyckat.

Här smällde jag ihop en burgare med svampen jag fick från Hällestad svamp och lite linser och lök.

Koka gröna linser 1 dl ca 15 min så det är finns lite tuggmotstånd.

Finhacka 1 lök, 5 skogschampinjoner. Stek gyllenbruna med chili och svartpeppar.

Blanda med 1.5 msk lailas-blåa mjöl, forma fina burgare och stek till de fått fin färg.

Havrefraiche och vår tuk-tuk krydda som dressing.

Hacka grönsaker du vill äta till och komponera ihop till en växtlig skapelse.

Salta med tomatsalt, njut av Jeezly (ost) från Astrid och Aporna.

Här njuts det i solen!

purpleshine 2018-07-20

Purpleshine

Webbshop

Nu har vi äntligen fått tillstånd från polisen att genomföra detta underbara evenemang. Vi längtar efter lila härligt doftande lavendelfält med sköna ljud som framkallar djupa känslor. Vi ser framemot att få uppleva 140 lilafärgade dansanta lavendelfirare som välkomnar soluppgången.

Lavendelmorgon med dans i lavendelfältet!

DJ Fredrik Bower

Det ingår vatten och en frisk vegansk smoothie

Klädkod ”lila klädsel”

Dansa in dagen till elektronisk musik, en andlig utomhusupplevelse att njuta av i soluppgången.

Tid 05:00-09:00

Fotograf: Maggan Shew

 

 

Nordic organic food fair!

Vi har precis deltagit på Nordens största mässa för ekologisk mat, kosttillskott och hudvård.

Vi har fått så fin respons och framförallt är vi nu redo att leverera till alla fina återförsäljare som brinner lika mycket för våra svenskodlade kryddor som vi gör. Nästa vecka beger sig maken och jag till storstaden för att berika dem med finaste ekologiska kryddorna på marknaden.

Svenskt te från Österlen!

Nu kommer vi snart att planera vad som ska ske med 0.5 kg svensk odlat te. Svart, grönt och olong te kommer från Camelia-sinensis busken som egentligen är ett beskuret träd. Vi är glassmakare med målet att smeten och det vi smaksätter med ska vara svenskt, jag har varit gruvligt nyfiken på att smaksätta vår glass med te och något bär. Som kryddiglokalpatriot beslöt jag mig för att anta denna utmaning och odla camelian för att kunna smaksätta min glass. Har precis avnjutit en kopp av detta gröna icke oxiderade te och måste erkänna att te bör växa på högre höjder än vidderna utanför Köpingebro. När vi förädlar bladen ska de vara späda, bladen du ser ovan är inte den finaste kvalitén, de skördades under sommaren. Vi tvättar ångar och därefter mals skotten till en massa som vi sedan torkar, hittills har vi använt svamptork.  Nu ska vi ta in de plantor som inte sitter i jorden för övervintring så nu återstår och se om det överhuvudtaget går att övervintra camelian på friland i södra Sverige.

Nötig pytt med pantofflesalt!

Solen lyser helt makalöst vackert över fälten, jag passade på att unna mig en promenad till Gema-livs då luften var så otroligt frisk.  Idag är det första dagen för mig att föra matdagbok, jag läser en kurs om sockerberoende och vill verkligen öka min egen medvetenhet om det jag stoppar i mig. Det finns så mycket tillsatser i mat, när jag letar inspiration till nya produkter så brukar jag kika på andra kryddor och det är ofta jag läser om flertalet mystiska tillsatser. Vi odlar kvalitetskryddor och jag får nog börja tala lite extra om varför just våra kryddor är så unika. Det är lätt att bli hemmablind och inte se vad man egentligen har för unika produkter då man befinner sig i jakten på nästa produktsuccé.

Nötig pytt för 2 personer

Skär ett broccolihuvud och koka ca 2 minuter

Hacka 1 lök, 1 sötpotatis, och häll i 1 påse pinjenötter i en djup panna med lite rapsolja i.

Salta med pantofflesalt

Skär 5 skogschampinjoner i skivor och stek i olja och riv ner två vitlöksklyftor i lite olja och stek separat från pytten.

Häll nu i broccolin och champinjonerna i pytten och servera till tofuost med libbsticka.

Tillsätt era rester från helgen eller skär i lite god kvalitetskorv. Eller njut av proteinet från broccolin.

Gudars vad jag älskar detta otroliga salt, brukar säga att det är det viktigaste som skapats på Österlen, men jo det är så otroligt gudomligt bra. Tack Eva!

 

 

 

Gräddig måndagslyx!

Efter en dag i kryddfabriken så blev vi sugna på en gräddig pastasås, tankarna flög iväg till pasta-carbonara. Inte helt enkelt att återskapa en baconrätt och man kan fråga sig varför jag egentligen ska jag göra det när det finns så mycket annat gott att trolla till. Vilken tur att vi har Gema-livs så nära, och deras välsorterade delikatess hylla intill charken är mycket att önska av en butik på vischan. Det blev inhandling av 7 champinjoner och en burk soltorkade tomater i olja. Så passerade jag cashewnötterna och de fick också vara med och pryda pastasåsen ikväll.

Pastasås

Hacka en gullök, skär 7st champinjoner i bitar som du steker i en panna med lite rapsolja och svartpeppar.

Hacka cashewnötter och lägg i pannan tillsammans med soltorkade tomater ca 2,5 msk.

Häll i 2.5 dl imat havregrädde och strö lite lantbuljong och pastakrydda.

Till valde jag en casarecce glutenfripasta från ica.

Garnera med örtsalt och färskbasilika ringla nu över lite olivolja.