shovel

Kryddbönder!

Nu måste vi kavla upp ärmarna och skärpa oss,vilket nederlag det blev igår. Ingen placering i mattävlingen, som tur var så var det en producent som placerade sig. Grattis Svill och Hällestad.

Vi har förstått att kryddor inte är enkelt att ta till sig, Tuk-Tuk är det bästa som hänt i kryddväg och på vägen hem från tävlingen blev vi stoppade av en som ville ha Tuk-Tuk. Vi behöver titta inåt på oss själva och agera som vi vill bli behandlade. Exempelvis så har vi en egen tävling som heter årets kryddhantverkare där vi utmärker och ger generösa priser med fokus på att lyfta hantverket med kryddanvändningen bland restaurangelever, nu kan vi se att vi behöver lyfta fram eleverna ännu mer. Att aldrig någonsin slarva med presentationen av deltagarna för de kan ha ansträngt sig så in i norden. Vi hade tvingat med personalen och fått på dem fina skjortor och förberett smakprover för att visa upp att vi lantbrukare kan leverera succé. Erica exempelvis har sått, administrerat, ansvarat, torkat, tröskat ja ni hör själva. Vi gör allt på gården och är riktigt stolta över vad vi presterar. Så nu kommer vi att lyfta de producenter vi har i sortimentet genom att berätta vad och hur de odlar, hur förädlingsprocessen till färdig produkt går till. Vi kommer ta in producenter som odlar själva, här ligger vårt politiska ansvar, som förespråkare av småskalighet.

 

Vegansk bourguignon!

Vaknade upp vid 08 idag och öppnade butiken 10:00, på helgen stänger vi tidigt redan kl 15:00, då brukar jag börja fokusera på att tillaga en god söndagsmiddag. Igår var vi på en trevlig fest hos vår granne som är grisbonde och då äter jag givetvis kött, så idag var jag såklart sugen på kött igen.  Y´Tänkte att en vegansk gryta skulle sitta utmärkt.

Jag började med att steka 600 gram av anammas vegobitar med svartpeppar, 1 msk soppgott, 1/2 msk timjan 3 msk svensksoja och lite ketchup. Hade därefter i 0.5 liter rödvin (knyckte makens zinfandel inte så populärt) 2 dl vatten, 1 msk lönnsirap och 5 lagerblad sen på med locket i en timme på lagom puttrande värme.

Tillsätt 2 stora morötter och riv eller pressa 2 vitlöksklyftor, låt koka med i grytan i 10 min

Skalade och delade därefter 20 st steklök, sköljde 250 gram skogschampinjoner som också delas på mitten, stek ur vätskan och fräs löken, peppra med svartpeppar. Häll nu löken och svampen i grytan och servera efter 3 minuters omrörning. Hacka persilja och strö över grytan.

Servera med lite squash-pickles från Ljusgrönt, välj mellan kokt eller ugnsbakad potatis.

Fantastiskt gott!

Pantofflesalt KRAV!

Ni hamnar snart den här världsmästaren på hyllan!

Ny kostym och Kravcertifierad, nu kan ni snart hälsa på Pantofflesalt XL. Tänk att den här magiska potatiskryddan ska stå i centrum nu igen. Den har vunnit 2 st diplom Skåneländska gastronomiska akademiens diplom och Husmansbordet. Kryddan är mångas absoluta favorit och jag ser verkligen framemot att få berika Sverige med denna saltblandning. Vi finns på många gårdsbutiker och nu har vi kavlat upp armarna för att kunna leverera ännu mer av våra konsumentförpackningar. Så inom 3 veckor ska den finnas på hyllorna.

Säsong för saffran och saffransglass!

Idag har vi kokat en alldeles ljuvlig saffransglass, vi kommer att servera den på likörprovningen som vi har nu på Lördag för 14 vandrande damer. Det är givet att vi följer säsongen och Oktober är den absoluta saffranssäsongen så då serverar vi såklart saffran till eftermiddagsfikat.

Här följer ett gott recept!

Värm 0,5 liter mjölk tillsamamns med 0.5 liter vispgrädde till 50 grader.

Blanda 10 äggulor med 200 gram socker i en egen bunke.

Häll den 50 gradiga mjölkblandningen i äggblandningen under tiden du rör om.

Häll nu över allting i kastrullen och tillsätt 1 gram saffran (låt saffran dra i 1 msk eau de vie).

Vispa samman och byt nu till en slickepott som du hela tiden rör/skrapar med i grytan så inte mjölken bränner fast (Viktigt). Tillsätt en nypa salt.

Värm till 85 grader under konstant omrörning, tänk på att inte ha för hög värme på spisen.

Häll genom en sil, ner i en ny bunke och låt blandningen svalna i ett vattenbad.

Förvara i kyl ett dygn så smakerna mognar.

Ställ därefter in blandningen i en frys och rör om så ofta som du har möjlighet.

Njut i gott sällskap tillsammans med Salmbärssylt och lite vispad grädde.

 

 

Media!

Mycket media för Österlenkryddor!

Det har varit underbart att få så mycket uppmärksamhet för vår skörd, både Atl, Land och lantbruk och radio Kristianstad har uppmärksammat oss. Vi är glada att det finns intresse för det småskaliga, det har kommit mycket feedback från andra par som tar steget att göra ett generationsskifte eller bli självförsörjande hemmaodlare. Odlingsprojekten inför nästa år är många och vi har valt att fokusera ännu mer på nya innovativa odlingar som är klimatsmarta, i projekten tar vi hjälp av olika aktörer som kan förse oss med kompetens. Ovan så ser ni våra teörter ringblomma och blåklint, ringblomman har många fantastiska egenskaper som är bra för vår hälsa och blåklinten är antiinflammatorisk och urindrivande. Årets skörd har bestått av 4 nya odlingsförsök där tre har varit över förväntan trots det kalla vädret.

Linsipanna med havregräddsås och kokt potatis!

Efter en skön långpromenad längs havet avslutade jag eftermiddagen med lite matlagning och musik, idag blev det en skön Söndagsmiddag från växtriket. Veggiehusmanskost.

Ingredienser: Linsipanna biffar

300 gram kokta gröna linser

1 dl Imat havregrädde, 0,5 dl hackade cashewnötter

1 finhackad gullök- Börja stek lök med alla smaksättare och tillsätt sedan linserna.

3 msk Chili olja från Farmors lycka

Pirri pirri 2 torra frukter

Örtsalt 2 tsk

Soppgott

Svensk soja

Tillsätt 2msk Lailas blå glutenfria mjöl och börja nu forma till små panniga biffar och börja stek med camelina olja.

Ingredienser: Havregräddsås

2 dl Imat havregrädde

2 msk svensk soja

Örtsalt, 3 svartpepparkorn (mortla), egen grönsaksbuljong eller Soppgott.

Vispa ihop och häll i stekpannan, stek den till den kokar i linsskyn.

Servera med kokt potatis och mald pantofflesalt, och en klick rårörda lingon.

 

Lavendelmorgon 2018

Ovan ser ni en bild som är tagen av vår favorit fotograf Maggan Shew, hennes bilder har blivit mycket uppmärksammade av våra gäster. Precis den här bilden blev årets absoluta favorit. Vi sitter och planerar Lavendelmorgon 2018 och sommaren har precis tagit slut, ni förstår att lavendel är favorit temat. Precis som tidigare år kommer vi att duka upp med frukost buffé och givetvis bemöter vi veganer och allergikers önskemål, men vi kommer att ha en annan lavendelmorgon utan frukost som vi planerar med elektronisk musik och smoothies istället. Tänk att dansa till lugn och tung musik med nordiska ljud som spricker igenom, allt för att hela publiken ska identifiera sig och dansa i det fria, jag har tänkt mig naturligt söta smoothies med bär. Eventet kommer att vara helt alkoholfritt och antalet dansanta blir begränsat till 150 personer.

Varmt välkomna!

Min och Anders underbara sommar!

Jag kan känna doften av nyskördad libbsticka som dominerar med sin karaktär,  vi kan äntligen njuta efter en intensivt underbar sommar. I år har det varit mycket nederbörd vilket inneburit att mycket arbete har blivit framflyttat. Klimatförändringarna är tydliga och vi behöver anpassa oss snabbare än vi tänkt, planer för hur vi ska leda bort vatten har påbörjats. Vi har inte haft så många anställda på gården i år och vi märker av de förändringar vi lyckats med, vi planterar med maskin och lägger ut plasten med plastläggare. Sen fick Anders och jag kontakt med en Fransyska som kom till oss i Juli månad för att lära sig mer om kryddodling på friland, hennes föräldrar är utsädesbönder i västra Frankrike. Audrey (fransyskan) kan ni se längst ut till höger på picnic bliderna, en fantastisk ung kvinna som verkligen inspirerade oss med sin lugna och självsäkra personlighet. Vi är vana vid att ha huset fullt av människor och vi lär oss så otroligt mycket av den här livsstilen, kulturer är otroligt spännande.

 

Råbakat kryddhyss

Här kommer ett recept på en av mina absoluta favorit kakor, det delikat råbakade kryddhysset.

Det bästa med råbakat är att det är smidigt att tillaga och passar mycket bra att frysa in, botten har vi valt att göra med solroskärnor för att få ner både kostnad och andelen utländska råvaror. Att tillaga råa godsaker på så svenska råvaror som möjligt är nog den största utmaningen i mitt kök. Jag pratar mycket om det lokala och hur viktigt det är att äta av det orten ger, när jag söker efter lokalproducerade mathantverk så dyker jag ofta på att ingredienserna kommer från fjärran länder. Det finns utomordentligt duktiga bönder i Sverige som behöver ges chansen att odla fram vår mat. Sverige har ett fantastiskt jordbruk där både kunskap och hänsyn till naturen ges, Anders ringde från Holland och var helt utom sig av känslor. Stora byar med växthus och anläggningarna omkring växthusen är enorma, vi hade kunnat producera otroliga mängder mat i Sverige med kloka installationer. Verkligheten är den att det blir allt färre yrkesodlare i Sverige, förhoppningsvis dyker det upp allt fler självhushållare i och med de duktiga bloggare som jag lagt märke till, den jag fascineras av mest är underbara Sara Bäckmo som sprider energi med sitt operfekta odlingsland och härligt stora familj. Här skickar jag med recept som tack för att jag fick dela med mig av mina vardagsfunderingar.

Botten- mixa solroskärnor 2,5 dl, cashewnötter 1 dl, sedan mixar du i ca 20st små dadlar och himalayasalt. Frys under tiden du gör fyllningen.

Fyllning- 3 avocado, 1dl lime juice (ca4 st) lite riven cest, ca 0.5 dl lönnsirap, 1 dl kokosgrädde, 1 dl  cocosolja som du smälter i vatten bad. Häll i formen och frys

Garnering- ca 3 dl cashewnötter lägges i blöt ca 4 h, mixa med liten mängd vatten och 1 vaniljstång till en smidig smet. Mixa sedan 1 kruka basilika och 1 dl lönnsirap. Spritsa först cashewgrädden runt kanten och häll i basilika såsen i mitten.

Servera läckerheten krämig, den kan bli isig vid infrysning

NJUT!

 

 

Kryddhyss i köket

Jag får ofta frågor som handlar om hur vi kommer fram till alla nya smaker och ifall det är svårt, absolut inte är mitt svar. Tänk dig att du arbetar med din hobby och dessutom får njuta av att smaka av om hysset blev sådär tokbra som du föreställt dig. Idag lagade jag sötpotatis och broccoli biffar med en ljuvligt rapsig vitlökssås, jag kokade först sötpotatisen och de sista minuterna hade jag i broccolin för att sedan mosa till biffar med grova bitar i. Sedan steker du på biffarna hårt för att få en krispigt god yta, salta med sellerisalt. Häll upp en rapsolja smaksatt med örter, idag valde jag min lagrade olja från Farmors lycka med en tydlig oregano smak och rev ner vitlök för att låta koka i ca 20 min på låg värme, sedan saltade jag av oljan med sellerisalt. Allting serverades med stekt zucchini. Vi är inte vegetarianer, däremot beställde vi hem nöt kött från en vän som precis slaktat och det blev mycket köttfärs vilket gör att du tillslut längtar efter lite enklare mat. Stor tumme upp för vårt sellerisalt det är verkligen fantastiskt att använda som ett bordssalt, jag är otroligt stolt över att kunna berätta att jag varit med Stjälksellerin från planering till frö och sedan utplantering.