shovel

Om oss

IMG_4234
Erica  Cherztin  Anders  Dorota

Cherztin S Persåkre

Född i Skövde och uppvuxen i nordvästra Skåne med arv ifrån fabrikörer och konstnärer har mitt liv alltid inbringat möjligheter genom kreativitet. Som barn spelade jag teater och dansade, på sommaren arbetade jag på djurpark och hjälpte bönder. Stoltheten i att villkorslöst följa mitt hjärta är något som har präglat mitt vuxna liv. Jag älskar friheten och skapade mig tidigt en karriär som egen företagare, där jag hann med med att driva 2 salonger med olika utbildningar. Trädgård odling och mat är passioner som fått mig och min man att ta steget och förvärva Österlenkryddor. Idag är jag en professionell husmor. Vi är aldrig längre än ett beslut ifrån vår målbild och det är med de orden som jag älskar och andas Österlenkryddor.

Anders Persåkre

Född och uppvuxen på den Gotländska landsbygden, började jag i tidiga tonåren intressera mig för jordbruk och sommarjobbade på olika gårdar runt om på Gotland. Jag tyckte att det bästa som fanns var att bärga hö en solig sommardag. Ryckte in i lumpen på A7 och efter avslutad tjänstgöring läste jag till Teknisk officer på P18. Förbandsnedläggingarna på Gotland medförde att jag flyttade till Skåne sommaren 2005 och fick anställning på P7. Lämnade försvarsmakten 2008 med Kaptens grad och började arbeta som enhetschef på Ramböll med utveckling och byggnation av mätsystem för vägar. Drömmen och önskan om att någon gång få komma tillbaka till jordbruket har alltid funnits med hos mig, och när möjligheten att förvärva Österlenkryddor dök upp så fanns ingen tvekan. Nu är jag tillbaka där jag hör hemma, med ryggsäcken full av erfarenhet och kunskap som jag mer än gärna delar med mig av. Drivkraften och viljan att fortsätta driva Österlenkryddor framåt är enorm, idéerna är många och beslutsamheten är stor. Tillsammans med min fru och mina fantastiska medarbetare kommer vi  skapa en helt unik miljö att besöka, med fokus på mat och smak i ett hållbart småskaligt jordbruk. Mer äkta än så här blir det inte.

Erica Andersson

Född och uppvuxen i Svenstorp mitt i skånska myllan,  Erica tillbringade sommarloven här på Österlenkryddor. Här har ni en noggrann och administrativ tjej som är ansvarig för att din order blir packad. Erica är målvakt i IK Pandora något som präglat hennes uppväxt och nu är Erica handbollstränare för mindre barn. Ericas drivkraft är ledarskap, ni finner henne styra upp våra örtsafaris för barn. Erica har fotograferat alla fina bilder på hemsidan.

Dorota Kugler

Föddes i Polen där hon växte hon upp till att bli en kvinna som är öppen och redo för utmaningar. Som 20 åring begav hon sig till Sverige för att arbeta, när hon arbetade på handelsträdgård väcktes intresset för örter och det utvecklades till att hon började odla hushålla och sedan skapa örtblandningar. Dorota har varit anställd på Österlenkryddor i 10år, vi kallar henne örtcoachen. Intresset för örter och dess många olika läkande egenskaper är stort. Dorota har utvecklat vår utbildning som är till för att de som praktiserar och är nyanställda ska få rätt förutsättningar att arbeta hos oss.

Österlenkryddors vision

Österlenkryddor är den äkta Svenska kryddan som vi med stolthet levererar från spadtaget till kryddhyllan. Vi presenterar hantverksmässig kvalitet i våra kryddor som vi hela tiden utvecklar för att möta våra gäster. Hos oss är alla lika viktiga vilket vi visar genom att vi hela tiden utbildar oss för att möta just era önskningar. Vi erbjuder helhetsupplevelser och bjuder in till kreativ matlagning som alla kan vara delaktiga i. Här möts ni av en organisk natur helt fri från gifter och vår strävan är att hela tiden ligga i framkant vad gäller hållbarhet.

Våra värden

Innovativa

Med stor insikt tittar vi på utveckling och nyskapande med ett mål som handlar om kvalitet och hållbarhet. Vi utmanar misstag för att leverera en högkvalitativt förädlad vara.

Inspirerande

På Österlenkryddor delar vi med glädje med oss av vår naturliga odling av örter. Vår förädling får du gärna ta del av och slutprodukten finner du i form av våra färdiga blandningar. Alla skall kunna tillaga något njutbart av våra kryddor.

Tydlighet

Alla möts av en hjälpsamhet som grundar sig i våra värderingar. Vi certifierar oss för att förtydliga vår äkthet.

Österlenkryddors historia

Det startades ett projekt 1990 finansierat av banker på Österlen för att utvärdera om kryddodling kunde vara någonting att satsa på. Det bildades en förening 1995 som fick namnet Österlenkryddor med projektledare Margaretha Laike i spetsen. Men 2003 såldes Österlenkryddor i två delar, den ena delen såldes till Hans Svensson som driver Petersborgs gård och som redan påbörjat sin senaps tillverkning. Varumärket Österlenkryddor tog Eva och Olle Olsson över, sedan omformade de Länsmansbostället till en storskalig kryddgård, 2005 byggdes grisstallet om till butik och café och 2011 byggdes en större salong som används till våra olika grupparrangemang. Eva och Olle började med ångdestillering 2005 och utvecklade intresse för de läkande egenskaperna hos örterna. Men 2014 bestämde sig Eva och Olle för att sälja gården till Anders och Cherztin Persåkre som driver vidare Österlenkryddor i gammal regi med nya Visioner.