Råbakat kryddhyss

Här kommer ett recept på en av mina absoluta favorit kakor, det delikat råbakade kryddhysset.

Det bästa med råbakat är att det är smidigt att tillaga och passar mycket bra att frysa in, botten har vi valt att göra med solroskärnor för att få ner både kostnad och andelen utländska råvaror. Att tillaga råa godsaker på så svenska råvaror som möjligt är nog den största utmaningen i mitt kök. Jag pratar mycket om det lokala och hur viktigt det är att äta av det orten ger, när jag söker efter lokalproducerade mathantverk så dyker jag ofta på att ingredienserna kommer från fjärran länder. Det finns utomordentligt duktiga bönder i Sverige som behöver ges chansen att odla fram vår mat. Sverige har ett fantastiskt jordbruk där både kunskap och hänsyn till naturen ges, Anders ringde från Holland och var helt utom sig av känslor. Stora byar med växthus och anläggningarna omkring växthusen är enorma, vi hade kunnat producera otroliga mängder mat i Sverige med kloka installationer. Verkligheten är den att det blir allt färre yrkesodlare i Sverige, förhoppningsvis dyker det upp allt fler självhushållare i och med de duktiga bloggare som jag lagt märke till, den jag fascineras av mest är underbara Sara Bäckmo som sprider energi med sitt operfekta odlingsland och härligt stora familj. Här skickar jag med recept som tack för att jag fick dela med mig av mina vardagsfunderingar.

Botten- mixa solroskärnor 2,5 dl, cashewnötter 1 dl, sedan mixar du i ca 20st små dadlar och himalayasalt. Frys under tiden du gör fyllningen.

Fyllning- 3 avocado, 1dl lime juice (ca4 st) lite riven cest, ca 0.5 dl lönnsirap, 1 dl kokosgrädde, 1 dl  cocosolja som du smälter i vatten bad. Häll i formen och frys

Garnering- ca 3 dl cashewnötter lägges i blöt ca 4 h, mixa med liten mängd vatten och 1 vaniljstång till en smidig smet. Mixa sedan 1 kruka basilika och 1 dl lönnsirap. Spritsa först cashewgrädden runt kanten och häll i basilika såsen i mitten.

Servera läckerheten krämig, den kan bli isig vid infrysning

NJUT!