shovel

Vår senaste film!

En liten film om vår odling och unika plats.

Posted by Österlenkryddor on Thursday, October 25, 2018

 

SM Guld i glass

Vi vann med glassen Saffransglass med Salmbärskompott.

2018-10-17 sm-guld till Österlenkryddor AB

Omdöme: En mycket god glass med bra kropp och munkänsla. Generös smak och färg av egenodlad saffran och salmbär. En väldigt rolig ide som för tankarna till Gotland.

Vi odlar krav odlade och ekologiska kryddor på friland vilket vi är unika och ensamma med i Skandinavien, helheten med att förädla kryddor till konsumentförpackning i form av kryddburkar är vår idé. Vår vision är att alltid ligga i framkant vad gäller kryddodling, med målsättning att på sikt vara ett alternativ till de stora jättarna som importerar kryddor.

Vi odlar saffran och får en liten mängd som vi sedan smaksätter det mathantverk som vi serverar på gården. Vi är förutom lantbrukare även glassmakare och chokladmakare, i dagsläget serverar vi glass då vår servering ska bestå av svenska, närproducerade och odlade råvaror som vi kan berätta om för våra gäster. Glass är vår gemensamma passion, många av smakerna uppstår i vårt kök på fredagskvällen när vi lyssnar på musik och dricker vin.

Stort tack till

Vitaby kyrkby mejeri

Farmors lycka

Pia Pettersson

 

 

Lite om att odla Meloner!

Årets hetta var positivt för odling av meloner!

Vi har en medarbetare som heter Sarwar, ni har säkert träffat på honom i flödet någon gång. Sarwar berättar ofta passionerat om sina stooora meloner, som han odlade i sitt hemland. Så i år smög det ner några plantor. Som kryddodlare behöver vi odla fram 30 olika grödor varpå de ska förädlas och sedan packas upp till konsumentförpackade kryddor. Med detta så försöker vi få med oss personalen, på att vi fokuserar på vår kärnverksamhet, som är odling av kryddor. Även om man tycker att meloner är mer spännande odling än kryddväxter. Nu blev det till trots meloner som i smyg odlades, det visade sig vara ett bra år för den sortens odling. Till festen beslöt vi oss för att dela på melonen, den var vit inuti och efteråt berättade Sarwar för mig att den behöver ligga i 20 dagar för att bli mogen att äta. Men med rådande klimatförändringar så kan vi kanske börja se melon som något att odla i Skåne. Jag vill uppmärksamma er om att den kräver mycket vatten.

 

Sm i mathantverk!

Vi är anmälda att ställa upp i SM i mathantverk, eftersom det hålls i Skåne så måste vi såklart ställa upp som tävlande. Då det inte finns en klass för kryddor så får vi kavla upp armarna. Vi har ställt upp med vår kryddblandning Mersmak som är en innovativ produkt som vi ser är innovativ i förädlingen, vi kommer även att ställa upp med 2 olika glassar en saffran och min basilika och citronverbena glass. Vi hoppas på ett stort deltagande bland Skåningarna.

Bondens egen marknad i Malmö!

Ni vet väl om att vi står på Bondens egen marknad i Malmö?

Vi tar med våra perenner och här står jag med Sum & substance en soltålig hosta som är urläcker i sin ljusa färg. Vi har med både refillstället och kryddburkstället, vi tar såklart gärna emot beställningar. Det är en härlig känsla att stå i gassande sol och möta alla kryddfans.

Årets kryddhantverkare 2018

   
 

 

 

Stort tack till eldsjälen Rune Olsson och hans kollega sommelieren Thomas.

Tänk att en match mellan näringsliv och skola kan bli så bra, vi är lyckligt lottade som får möjligheten att arbeta nära Ystads blivande kockar. Ovan ser ni den vinnande rätten som var en råraka med Kyda rub och en flabb full, det är picklade senapsfrö från Petersborgs gård och morot och lök, det var en intressant och balanserad hetta som dansade tillsammans med det syrliga. Namnen på kryddblandningarna kommer eleverna på alldeles själva, Kyda rub = kött gnugg, en flabb full behöver ingen vidare förklaring. Juryn bestod av Peter Feerngård som varit kökschef på Ystad Saltsjöbad och Titti Qvarnström som vunnit en guide Michelin stjärna.

Nu önskar vi ta tävlingen till en helt ny nivå och påbörjar projektet redan i nästa vecka.

 

Årets första Te skörd!

Skånskt te, idag skördade vi årets första toppskott på vår åtråvärda Camelia Sinensis. Det är en liten skörd som kommer smaksätta glass till en grupp som efterfrågat och bokat en specifik Te-provning. Vilken Upplevelse att smaka en kopp rykande grönt te som odlats ekologiskt med Östersjöns havsvindar och Österlens vita ljus. Vi handskördar, sköljer och låter bladen få solljus ca 1 timme i växthus varpå tebladen torkas inomhus i 16 timmar och avslutas med en 70 gradig upphettning i ca 15 minuter.

Årets Tösarajs!

I år var temat rosa som symboliserade rosabandet, vi sprang som vanligt men nytt för i år var att vi kämpade ännu mer ihop. Vi ville förtydliga oss med vår egen #kryddbonde. Ystad är en härlig liten stad med många