Pekinganka och Lilla Köpinge Anka

När jag var 20 år så fick jag uppleva Pekinganka på MoonCake i Stockholm.

Då i den renaste formen: Pekinganka, serveras med mandarinpannkakor, gurkstavar, lök och Hoisinsås. Jag blev lite brädad av upplevelsen och bestämde mig för att detta skulle bli mitt date trick.

I Kina var det i särklass den bästa matupplevelsen.

I tider då relationer värderas högre än adressen vi bor på, en dans på nattklubb är något så exotiskt att en fika upplevs närmast högtidlig.

Ja då är det maten som dominerar på prioriteringslistan, så nu väntar Pekingankan efter att jag i snart 10 år uppvaktat för att servera denna otroliga rätt.

Dessvärre har jag bara möjlighet att odla 2 av de 6 kryddor som krävs för en närmast tillaga denna andliga pippi.

Pekinganka i Lilla Köpinge!

1. Koka vatten.

2. Häll kokande vatten över ankan.

3. Mortla 1 kanelstång, 4 stjärnanis, 6 kryddnejlika, Sichuanpeppar efter smak, 1 tsk fänkålsfrö, 2 tsk korianderfrö.

4. Gnid in kryddor över ankan och häll över sirap, låt ankan torka i 3 dygn med helheten på. Jag skjutsar in den i ugnen.

5. Sätt ugnen på 175 grader och lägg ankan på galler, sätt en form under, det kommer rinna av fett från ankan. Låt den stekas i ca 1 timme.

Egen fruktig isch hoisinsås

Så, nu är jag inte präktig, jag bjuder bara på min totala nördighet när det kommer till smaker. Köp inte färdig hoisinsås, det är inte BRA mat.

Köp ca 10 mörka plommon som du hackar.

Jag använde shiitake såå, i detta fallet 5 st.

Riv cest från en hel apelsin.

Häll i en flaska svensk soja eller kikkoman.

Ta 2 msk från marinaden du gjort till ankan.

Låt de de hackade ingredienserna puttra i ca 1 timme till allt är en sås, du kan sila om du värnar om den estetiska framtoningen annars serverar du helheten.

Glutenfria mandarin pannkakor

  1. Lägg 7.5 dl lailas gula i en bunke och tillsätt 3.5 dl kokande vatten. Rör om ordentligt och tillsätt nu 1 msk kallt vatten.
  2. Smörj händerna i sesamolja för nu ska du knåda degen i 3-4 minuter. Låt nu degen mogna i 15 minuter.
  3. Rulla nu 5 cm bollar pensla hälften av bollarna med sesamolja, kläm ihop openslad med penslad boll och kavla ut dem.
  4. Hetta upp en panna med sesamoljan och grädda pannkakan 1-2 minuter på varje sida. När den bubblar upp efter vändningen är den klar.
  5. Ta upp pannkakan och sära den, nu är den klar.
  6. Före servering så tar du traven med pannkakor  i ett durkslag och ångar  kokande vatten underifrån.
  7. Servera med tillbehör.

Tillbehör

Serveras oftast med högst gurkstavar och salladslök.

Men eftersom jag älskar grönsaker så strimlar jag, morötter, gurka, salladslök (ett måste), vitkål.

Det är jättegott med böngroddar till.

Njut!

 

 

Råbakat kryddhyss

Nu utvecklar vi vår helgmeny!

En sockerfri kaka med smaker från blåbär och lavendel mot en saltlakrits som basar i bakgrunden, på en botten av hampafrö, dadlar och pekannötter.

Det är med stor glädje, som vi erbjuder veckans råbakade kryddhyss. Vi är inte förespråkare av specifika dieter av något slag, men vi älskar att inspirera.

En varierad kost är vår kostfilosofi, alltid med kryddor och naturliga smaker i fokus. Jämte glass erbjuder vi raw-food som alternativ för er som inte vill äta animaliskt eller raffinerat socker.

Midsummer live!

Igår spelade vi in midsummer live för visit sweden, det är andra gången vi spelar in på Engelska, den här gången gick det live.

Så häftigt att få cred från Kina:)

Men temat blev såklart min nya snapskrydda Brydd, och mycket lavendelfält och glass givetvis.

Gärsnäsbesken fick en huvudroll som glödgad besk.

Stort tack till Visit-sweden, Ystad studios visitor center, Visit skåne, Ystad turistbyrå och lika mycket tack till Karl-Fredrik och hans fantastiska anläggning Eklaholm.

Vi bor verkligen i Sveriges absolut gulligaste och mest omtänksamma stad Ystad city.

 

Brydd

Här kommer min baby!

PÅ midsommarafton har denna underbara dryck en internationalisering att vänta.

Min första snapskrydda, givetvis fick den namnet Brydd.

Smaksättningen består av Citronverbena och Åbrodd, två absoluta favoriter att krydda alkohol med.

Citronverbena är det närmsta citrus du kan komma och Åbrodden med sin bittert fräscha karaktär är underbar i brännvin.

Ge snapsen ett riktigt magvrål efteråt.

-AAAh

Sommargåva!

Foto: Carl-Gustav Rasmusson

Jag fick ett fint uppdrag. Att samla ihop smaker inför sommarens grillkvällar, bilden valde han att ta själv för att få¨med precis den känsla han önskar förmedla med denna gåva. Calle är en i Ystad känd näringslivsprofil, jag vet mycket om honom då jag lyssnat på flera av hans tal som handlar om att uppnå tillväxt i företag. När jag flyttade till Ystad så gick vi med i ett nätverk som heter tillväxtsyd, det var några speciella medlemsföretag som var vägledande och avgörande för riktningen vi satte upp för vårt företag. Ystad Saltsjöbad som kom att inspirera till hur vi bygger upp en fin medarbetarkultur, Hemrex såg vi som en kraftfull tillväxtraket och inspiratör till den magi som uppstår när du arbetar med rätt kompetens. Hybrid state kom att arbeta med våra etiketter och grafiska profil.

Stort tack för uppdraget Incubator C!

För det fina förtroendet, att få leverera smaker till dina affärskolleger!

Kyckling och umamisås

Återkommer till min favorit kock (som inte är kock till yrket), som själv är uppslukad av de stora matartisterna, inspirationen delar han med sig i form av olika signaturrätter som genom dina sinnen etsar sig fast i minnet. Kycklingen som kryddats med gurkmeja och vinäger är ett recept som bara måste testas. Så överraskande enkelt men gott. Mitt bidrag är en umami sås som inspirerats av dressingen du har till caesarsallad, men som alltid så gör jag den överladdad med umami. >>>>>Thats me

Vinegar chicken

Väl ut en fin hel kyckling, skölj den i vatten innan du börjar bearbeta den.

Ugnen: Temp 230 grader varmluft, räkna med ca 35 minuter tillagning i mitten av ugnen.

Skär fågeln i bröstet och dela den, banka den mör på alla delar och ta bort vingarna, lägg bakplåtspapper i en form och placera fågeln utfläkt.

Dränk allt kött i så mycket gurkmeja du kan, hacka en färsk chili och pressa 4 vitlöksklyftor som du blandar med ca 1.5 dl kryddig vinäger. Salta och peppra.

Häll över vinäger blandningen innan du stoppar in den ugnen, i med köttermometer.

Massive Umami

Mixa samman med stavmixer

3 msk majonnäs

2 msk dijonsenap

1 dl naturell youghurt

2 msk hackad färsk persilja

2 msk olivolja

1 liten burk ansjovis

1/2 msk mersmak

1/2 msk libbsticka

1 tsk fransk dragon

mortla ordentligt med svartpeppar

1 msk svensk soja

Servera

Med coleslaw på färsk vitkål, enkel grönsallad, så mycket sparris du bara orkar, tomatsallad med tomater från Orelund. Plocka och njut.

Jag har valt att servera kycklingen på porslinet Flytande blå, det kommer från Sandersons paviljong i Linköping, det är där vår släkt hade en maskinfabrik en gång i tiden. Historia som inspirerat mig att själv bli fabrikör.

Musiken

Som skapade känslan den här kvällen var gruppen Portishead.

 

 

Jordärtskockskaka istället för sås!

Nu fortsätter jag med mina alternativ till såser, är gruvligt förtjust i puré men avgudar när det finns lite textur utöver kräm i tillbehören.

Jordärtskockan har råkat ut för min besatthet den här veckan och därför hamnar den i bloggen mer än en gång.

Skala och hacka

5 jordärtskockor

30 gram rotselleri eller vilken knöl du nu råkar ha över i kylskåpet

Koka grönsakerna med 1 tsk pantofflesalt

Mixa samman med stavmixer och tillsätt 1/2 msk fransk dragon. Vispa ner en äggula.

Använd en form med avtagbar kant eller en lite tapas-stekpanna. In i ugnen i 200 grader.

Jag tillagade samtidigt sötpotatis pommes på bakplåtspapper med olja och ramslökssalt samtidigt.

 

 

Chips av jordärtskocka!

Här finner du en sallad som kombinerats med belugalinser kokta i sky från kyckling, det går givetvis bra att ta en kyckling buljongtärning. Men vill verkligen upplysa om allt det goda som går att använda när du tillagar en hel kyckling istället för delar av kyckling.  Smaken och skinnet från kycklingen är oslagbart gott.

Men istället för att salta kycklingen, som kan torka ut köttet, valde jag att göra chips av jordärtskocka som saltats med vårt ramslökssalt och knådats med olivolja.

Sätt ugnen på 200 grader varmluft.

Skala Jordärtskockorna

Gnid in med olivolja

Salta varsamt med lite ramslökssalt

Låt värmas i ugnen i ca 10 min, men hål utkik.

Strö över maträtten och låt chipsen hålla takten och stå för sältan.

Gotländsk Kajpsoppa!

Kajp är en skogslök som växer vilt på Gotland, en slags mild purjolök som tillagades efter vintern för att ge gotlänningarna näringsriktig mat efter en kall vinter.

När svärmor kommer på besök, blir vi bortskämda med mängder av både salmbär och kajpar hemifrån Gotland.

Anders tillagade en variant med Oatly havregrädde imat och jag unnade mig en klick kesella i för krämigheten och syran.

1.5 msk smör

1 liter grönsaksbuljong

2 stora potatisar

5 dl finskuren kajplök

1 dl imat oatly

smaka av med mersmak

Fräs kajplöken i smöret till de blir glansiga, häll på buljongen. Tärna potatisen och låt den koka i buljongen. Häll i havregrädden, smaka av med mersmak. Avsluta med att mixa soppan slät.

Kajpen kan bytas ut mot ramslök.