Skörd

Så här ser det ut när vi skördar citrontimjan. Jonathan läser sista året på Bollerup, han hoppar gärna på våra motordrivna maskiner. I bakgrunden ser ni en försökströska som har ett klippagregat  med uppsamlare. En antikversion men den är väldigt effektiv. Det är viktigt att täcka golvet när vi samlar upp den skördade grödan, rena handskar ska användas och kryddorna samlas i lådorna som ni ser på bilden. I botten av lådan finns ett nät för att släppa igenom luft som ska torka kryddorna. Vi planterade ca 5000 citrontimjanplantor i en komposterbar täckplast av majs, mellan raderna använder vi en mypexväv som vi kan köra på när vi skördar. Täckningen gör att vatten inte avdunstar och droppbevattningen ligger skyddad, framförallt håller täckningen undan ogräset.

Citrontimjan används i många kryddblandningar bla pantofflesalt och tösaröra.

Merkokumi nr2

merkokumi-österlenkryddor

österlenkryddor

Merkokumi nr 2
Med skörd från hav och land.
Vi vill rikta stor uppmärksamhet till våra två svenska leverantörer Scandsea och Marine taste, som förgyllt vår krydda med den sjätte grundsmaken kokumi. Marine taste förädlar en fond från manteldjuret sjöpung, en smak som bäst beskrivs som en kristalliserad umami. Tången kommer från det havskördande företaget Scandsea som genom dykning samlar sjögräs och tång utanför Bohusläns kust. Med en kombination av shiitake från Hällestad svamp och vår rökta libbsticka och palsternacka från Mariannes farm, har vi fått en djup och alldeles ny smak. En världsnyhet lät Marine taste meddela.

			

Rawfood

Nu närmar sig hösten och skörden börjar bli färdig, det som återstår nu är fänkålen som ska bli mogen. Vi har laddat upp med höstens program och Österlen lyser närmar sig med stormsteg. Vi deltog förra året och blev förtjusta i detta mysiga evenemang. Vi serverar gärna våra klassiker, som erbjuder här på gården till våra förbokade grupper, det är saffranspannkaka och rawfood-kakor. På bilden ser ni en blåbär och lavendelkaka som vi levererade till ett bröllop i helgen.

 

 

Tack för en helt underbar sommar!

Vi har haft en helt magiskt bra sommar, vi är ett litet familjeföretag som fått uppleva en helt fantastisk förmedling av svenska smaker, vi delar detta med våra duktiga återförsäljare som levererat svenska smaker så det sjunger om det. Vi står inför stora utmaningar och väljer att för första gången ta det med ro. Vi kommer att minska våra öppettider under lågsäsong och implementera rutiner och rita på våra planerade ombyggnationer. Vi hoppas kunna erbjuda ännu bättre lokaler för våra älskade kryddor och trevliga oaser till våra gäster.  Det är viktigt att alla har det bra hos oss.

Pekinganka och Lilla Köpinge Anka

När jag var 20 år så fick jag uppleva Pekinganka på MoonCake i Stockholm.

Då i den renaste formen: Pekinganka, serveras med mandarinpannkakor, gurkstavar, lök och Hoisinsås. Jag blev lite brädad av upplevelsen och bestämde mig för att detta skulle bli mitt date trick.

I Kina var det i särklass den bästa matupplevelsen.

I tider då relationer värderas högre än adressen vi bor på, en dans på nattklubb är något så exotiskt att en fika upplevs närmast högtidlig.

Ja då är det maten som dominerar på prioriteringslistan, så nu väntar Pekingankan efter att jag i snart 10 år uppvaktat för att servera denna otroliga rätt.

Dessvärre har jag bara möjlighet att odla 2 av de 6 kryddor som krävs för en närmast tillaga denna andliga pippi.

Pekinganka i Lilla Köpinge!

1. Koka vatten.

2. Häll kokande vatten över ankan.

3. Mortla 1 kanelstång, 4 stjärnanis, 6 kryddnejlika, Sichuanpeppar efter smak, 1 tsk fänkålsfrö, 2 tsk korianderfrö.

4. Gnid in kryddor över ankan och häll över sirap, låt ankan torka i 3 dygn med helheten på. Jag skjutsar in den i ugnen.

5. Sätt ugnen på 175 grader och lägg ankan på galler, sätt en form under, det kommer rinna av fett från ankan. Låt den stekas i ca 1 timme.

Egen fruktig isch hoisinsås

Så, nu är jag inte präktig, jag bjuder bara på min totala nördighet när det kommer till smaker. Köp inte färdig hoisinsås, det är inte BRA mat.

Köp ca 10 mörka plommon som du hackar.

Jag använde shiitake såå, i detta fallet 5 st.

Riv cest från en hel apelsin.

Häll i en flaska svensk soja eller kikkoman.

Ta 2 msk från marinaden du gjort till ankan.

Låt de de hackade ingredienserna puttra i ca 1 timme till allt är en sås, du kan sila om du värnar om den estetiska framtoningen annars serverar du helheten.

Glutenfria mandarin pannkakor

  1. Lägg 7.5 dl lailas gula i en bunke och tillsätt 3.5 dl kokande vatten. Rör om ordentligt och tillsätt nu 1 msk kallt vatten.
  2. Smörj händerna i sesamolja för nu ska du knåda degen i 3-4 minuter. Låt nu degen mogna i 15 minuter.
  3. Rulla nu 5 cm bollar pensla hälften av bollarna med sesamolja, kläm ihop openslad med penslad boll och kavla ut dem.
  4. Hetta upp en panna med sesamoljan och grädda pannkakan 1-2 minuter på varje sida. När den bubblar upp efter vändningen är den klar.
  5. Ta upp pannkakan och sära den, nu är den klar.
  6. Före servering så tar du traven med pannkakor  i ett durkslag och ångar  kokande vatten underifrån.
  7. Servera med tillbehör.

Tillbehör

Serveras oftast med högst gurkstavar och salladslök.

Men eftersom jag älskar grönsaker så strimlar jag, morötter, gurka, salladslök (ett måste), vitkål.

Det är jättegott med böngroddar till.

Njut!

 

 

Råbakat kryddhyss

Nu utvecklar vi vår helgmeny!

En sockerfri kaka med smaker från blåbär och lavendel mot en saltlakrits som basar i bakgrunden, på en botten av hampafrö, dadlar och pekannötter.

Det är med stor glädje, som vi erbjuder veckans råbakade kryddhyss. Vi är inte förespråkare av specifika dieter av något slag, men vi älskar att inspirera.

En varierad kost är vår kostfilosofi, alltid med kryddor och naturliga smaker i fokus. Jämte glass erbjuder vi raw-food som alternativ för er som inte vill äta animaliskt eller raffinerat socker.

Midsummer live!

Igår spelade vi in midsummer live för visit sweden, det är andra gången vi spelar in på Engelska, den här gången gick det live.

Så häftigt att få cred från Kina:)

Men temat blev såklart min nya snapskrydda Brydd, och mycket lavendelfält och glass givetvis.

Gärsnäsbesken fick en huvudroll som glödgad besk.

Stort tack till Visit-sweden, Ystad studios visitor center, Visit skåne, Ystad turistbyrå och lika mycket tack till Karl-Fredrik och hans fantastiska anläggning Eklaholm.

Vi bor verkligen i Sveriges absolut gulligaste och mest omtänksamma stad Ystad city.

 

Brydd

Här kommer min baby!

PÅ midsommarafton har denna underbara dryck en internationalisering att vänta.

Min första snapskrydda, givetvis fick den namnet Brydd.

Smaksättningen består av Citronverbena och Åbrodd, två absoluta favoriter att krydda alkohol med.

Citronverbena är det närmsta citrus du kan komma och Åbrodden med sin bittert fräscha karaktär är underbar i brännvin.

Ge snapsen ett riktigt magvrål efteråt.

-AAAh

Sommargåva!

Foto: Carl-Gustav Rasmusson

Jag fick ett fint uppdrag. Att samla ihop smaker inför sommarens grillkvällar, bilden valde han att ta själv för att få¨med precis den känsla han önskar förmedla med denna gåva. Calle är en i Ystad känd näringslivsprofil, jag vet mycket om honom då jag lyssnat på flera av hans tal som handlar om att uppnå tillväxt i företag. När jag flyttade till Ystad så gick vi med i ett nätverk som heter tillväxtsyd, det var några speciella medlemsföretag som var vägledande och avgörande för riktningen vi satte upp för vårt företag. Ystad Saltsjöbad som kom att inspirera till hur vi bygger upp en fin medarbetarkultur, Hemrex såg vi som en kraftfull tillväxtraket och inspiratör till den magi som uppstår när du arbetar med rätt kompetens. Hybrid state kom att arbeta med våra etiketter och grafiska profil.

Stort tack för uppdraget Incubator C!

För det fina förtroendet, att få leverera smaker till dina affärskolleger!