shovel

Söndags pyssel

IMG_0150

Har ni som jag massor med inaktuella etiketter i trä som är välhållna, då blir det ett lyft och lite sysselsättning för den rastlösa Söndags pysslaren att måla om dem i den färg som passar just er trädgård eller balkong. Själv älskar jag när det är välordnat i rabatterna, tyvärr varar det inte länge för det är så mycket som flyttas runt och verksamheten går alltid före. Men ni andra trädgårdsfreaks kan ju ha det hur ordnat och vackert det bara går med såna här etiketter. I butiken var det svarta skyltar med vit text som  jag verkligen tyckte gjorde sig bra, därmed kom tanken på att följa den linjen och få klosterörtagården i det uttrycket också. Vårt museum som i dagsläget endast består av fyra ting kommer också att gå i svart, jag inbillar mig att besökare enklare tar till sig att det är dags att läsa och begrunda. Ge mig gärna kritik eller feedback när ni kommer i sommar, hittills har det varit utvecklande och de flesta punkterna det anmärktes på från förra sommaren är uppfyllda och åtgärdade. Jag råkar vara hopplös och blir aldrig riktigt nöjd, det kan alltid bli bättre. Något som fått mig att försöka prioritera för i trädgården blir det alltid fel och en himla massa gör om och gör rätt. Därför kan jag verkligen våga säga att det läker själen att arbeta i trädgården, om ni inte har en egen så försök hitta något som gör att du får rutiner kring odling.

Lavendelfrossa

IMG_0145

Lavendel på Österlen finns på allas hornhinna vid det här laget, underbart lila och ståtlig i sitt uttryck. Om du också drömmer om ett lavendelfält, så hjälper vi dig hela vägen från idé till plan för jordbearbetning och estetik. Bor du långt ifrån, vilket jag fått förfrågan om så är det inga problem. Vi kan boka skype och prata på telefon eller en enkel mail kontakt i all sin ära. Vi har i dags läget 8 olika sorters Lavendel dock är det 4 bra härdiga sorter. Vilken zon du bor i avgör vilken av dem du bör plantera för att få uppleva Lavendeln år efter år. Vi skickar över hela landet. När de små sticklingarna omskolas doftar de här små skönheterna fantastiskt, doften är genomträngande och unik för den specifika lavendeln ett ex är Fjäder Lavendeln som heter Pinnata och finns i Mynta familjen den doftar mycket speciellt, till utseendet och korsningen är den en blandning av Lavandula angustifolia och Lavandula stoechas. Vi har följande sorters lavendel Lavandula angustifolia Blue rider, Lavandula angustifolia Dwarf blue. Lavandula angustifolia Hidcote blue. Lavandula X Intermedia Provence, Lavandula pinnata, Lavandula stoechas, Lavandula augustifolia Munstead, Lavandula augustifolia. Vi har alla strl, Lavendel på stam lite och stor. Lavendel 9 cm och 14 cm. Nyhet är att vi skickar sticklingar som du själv kan se växa upp, ring så planerar vi.

 

 

Passionsblomma Passiflora

IMG_0139 
[images

Nu börjar även de envisa och mest värmekrävande små Passionsblommorna titta upp,Passiflora incarnata används terapeutiskt i syfte att lugna och underlätta vid insomnings besvär, som med alla blommor är inte alla olika sorter lämpliga att använda terapeutiskt. I augusti kommer vi ha en liten show och berätta om de olika sorterna vi lyckats få tag på. Förutom terapeutiskt så ger den ju en ailienlik frukt som avkomma också. Här följer ex på de jag odlat vilket är få då frö är svårt att få tag på,  jag har lyckats köpa in som sticklingar också. Passiflora Molissima, Passiflora Quadrangularis Barbadin, Passiflora Edulis, Passiflora Alata, Passiflora caerulea, Passiflora frederick, Passiflora avalanch, Passiflora insence, Passiflora pura vida. Det är både värme och vatten krävande att odla denna otroliga skönhet, jag blir så lätt förälskad och som besatt när jag får syn på vackra skapelser som dessa gudomligheter. Så med ett snitt på 60% grobarhet (jag lyckats med vill tillägga) måste jag känna mig nöjd. Jag är lite osäker på det här med gödningen här men kommer göra ett eget litet kok att bevattna med (återkommer såklart med resultat och recept).

Stjälkselleri Apium graveolens

IMG_0133

Idag förkultiveras det stjälkselleri Apium graveolens Tango och fröna kommer från Lindbloms frö, vi använder en jord som man kan få till där hemma, det viktiga är att sila den eller sortera för hand så att det inte är för mycket klumpar som kan hindra fröet att få ljus, efteråt ser du till att det är bra med jord i varje cell och vattnar på brättet efteråt. De här fröna skall sås ytligt och därför använder vi en hudvårds pensel att ta upp fröna med och sedan lätt trycka ner för att endast markera vart fröet blivit omhuldat. Vi gick igenom samma procedur för någon månad sedan men de brättena fick det för varmt om fötterna och då är det bara att börja om från början. Att så frö på det här viset är otroligt krävande och sätter krav på hög koncentration, tankar som flyger och far brukar utmynna i roliga små projekt. Utanför växthuset regnar det och plantering av sellerin kommer först ske i Juni, förra våren var kall och det vi hade förkultiverat kunde vi inte sätta ut i tid, därför blev det inte någon större panik när vi nu några veckor senare fick börja om. Min mor är utmärkt bra med sina inomhus växter och hennes tips är enkelt, ha för vana att göra något, då brukar det bli bra ändå. Vi köpte frö från Lindbloms förra året med och jag är jättenöjd med grobarheten. #bondbrudar #kryddbönder #ystad-österlen 

  Continue Reading →

Näringslivet bjuder in skolan

IMG_0120

Projekt smaksättning!

Här har ni elever som just är på väg att avsluta första året på Bageri och Konditori programmet, det var i ett spännande möte med Lena Bramsvik som alla idéer uppstod . Jag höll ett föredrag som handlade om vad vi i näringslivet söker för egenskaper hos människor vi önskar anställa. Min och min mans passioner är i stora drag smak och projekt, därför uppstår det rus när vi lyckas rekrytera helt klockrent. Vi gav eleverna kryddor för att deras idéer skall bli mästerverk vår verksamhet kan vidareutveckla. Nu stod de plötsligt i butiken och hade vägarna förbi då de bestämde sig för att kika in, jag blev givetvis jätteglad och öste på dem lite mer kryddor. Ser verkligen framemot alla spännande smaker de skvallrade om.

Demonstrera kryddor på Vellingeblomman

IMG_0119

Skarpladdad med massor av förväntningar inför Matmässan imorgon Lördag. Vi har kokat en fisksoppa på Heta fisken kryddan som ni har ett recept på här lite längre ner i bloggen. Jag blir överlycklig när jag blir tillfrågad om vi kan komma och berätta lite mer om vad vi gör, det ger våra återförsäljare en chans att lära känna våra kryddkompositioner och varför vi blandar som vi gör. Men framförallt så får gästen en helt ny upplevelse och förstår värdet av att använda svenska örter, det är milsvid skillnad i smak och kvalitet och det tillhör vår kryddmission att berika fler taste lovers med våra smaker. Jag läste att Martin Morand från dessert mästarna skulle delta samtidigt på mässan, det är livsfarlligt för en chokladälskare som mig och tjing på den.

Hoppas vi ses

Konst på Österlen

042

Ulla och Tom Cronvall är illustratörer och driver gemensamt Quadrat kort, det började med ett färgstarkt möte kort efter att vi tagit över Österlenkryddor. Ulla kommer in med färgstarka kläder och glasögon som verkligen utstrålar Österlen. Ulla berättar sin egen historia och like effekten är hög, en uppriktig, cool, personlig och prestigelös kvinna med ruter i. Min farfar Lennart Wilkmar var museichef och konstnär som målade med expressionistiskt uttryck, när jag besökte farmor och farfar så var det alltid farmor som fångade mig med sina mumin böcker medan farfar alltid var upptagen med sitt måleri. Ulla hade mumin böckerna om vi säger så, jag älskar illustrationer och när hon berättade om hur de kom till och hur andra småföretagare marknadsförde hennes och Toms kort så fångade hon mig. Oh yes, lite konst för folket!

Det utvecklades snabbt idéer och min kreativitet var i fullgång, våra väggar skulle vara tomma inom kort och då frågade jag Ulla om hon skulle kunna tänka sig att förstora sina vackra vykort och sätta dit en signatur. Den följde hon upp och vi har sålt slut på så när de flesta. Nu är andra beställningen lagd och det härligaste är att våra gäster älskade att få möjligheten att köpa med sig något som avbildar Österlen. Bilden ni ser är en kortbox med vykort, det här motivet kallas kryddmix och är ett utav våra mest sålda vykort.

Vår omgivning

1265

Här ser du en bild från Lavendelfältet som finns på vår bakgård, med gravhögarna som är från Bronsåldern, jag har försökt forska lite mer kring vår lilla bosättning Länsmansbostället Lilla Köpinge. Inte helt lätt men det finns mycket skrivet om vår granne sockerbruket som har lämningar från jägarstenålder till vikingatid. Jag vet inte hur många historier jag lyssnat till om släktingar till förra ägarna, mycket humoristiska och förekommande personligheter:) jag gillar de karaktärsdragen. Just nu tar jag en paus ifrån mitt skrivande om vår historia, jag håller på att sammanställa fakta till vårt lilla museum som ska vara färdigt snart, känner mig bara lite tafatt vad gäller källor och fakta. Nåja, idag har Nybroåns kringliggande omgivningar grisar på golfbanorna och en Michelin kock i byn, det odlas kryddor, havtorn, druvor och sparris med massor av olika innovationer. Ska nog ta och återgå till mitt skrivande igen:)

MODER JORD

010

Nu har vi äntligen fått in Moder jords Krav och antikärnvapen (peace märke i regnbågens alla färger) certifierade jordnötssmör och Sesampasta. Smaken är fantastisk, jag blir helt lyrisk när jag får uppleva den här typen av unika produkter. Att vara udda, bra och helt annorlunda är precis vad vi behöver hylla i Sverige. Moder Jord är ett kollektiv i Tollarp som startades på slutet av 60 talet, de intog kvarnen i Forshult i början av 70 talet där de nu har sin bosättning. Jag kommer att lägga in godsakerna här i butiken såklart. Peace på er

Österlenkryddor i Polen

029

Vi besökte en fantastisk restaurang på anläggningen Quadrille conference & Spa,  de serverade oss den här vackert naturliga uppläggningen av Bovetecrisp, rökt smör med picklad gurk kräm.

Vi är just hemkomna efter vår resa till Polen, i våras blev vi besökta av en Polsk journalist som gjorde ett reportage om vår gård. Det var Marie på turistbyrån i Ystad som tipsade dem att besöka oss:) Tack.

Det ena ledde till det andra och av ett misstag kom det sig att intresse för våra kryddor uppstod. Först avvaktade vi och tänkte att jo det går väl över, men mejl korrespondensen blev tät och helt plötsligt hade vi ett sällskap från Polen i butiken. Nu har vi hunnit med vår andra leverans och hemsidan för Polen är också under uppbyggnad. De berättar att intresset för mat är stort och nyfikenheten på naturligt odlade råvaror är lika utbrett som här i norden. Nedan följer en länk med reportage och även en videolänk.

http://wyborcza.pl/magazyn/1,145246,17967094,Minta_podziwia_i_smakuje_Skanie.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=SM&utm_campaign=FB_Gazeta_Wyborcza

link to the video – with English subtitles:
http://wyborcza.pl/10,82983,17966261,_Minta_od_kuchni__odkrywa_smak_Szwecji___.html