shovel

Spa i skafferiet

 

007

En kväll i örternas tecken!

Då har vi haft ännu en kväll med mycket skratt och galen humor, kvinnor i grupp kan verkligen fylla ut ett rum. Vi njöt av en råbakad kaka med en kopp trädgårdste, efteråt gick vi igenom lite av det vi kan använda oss av i skafferiet för att ta hand om vårt yttre. Jag älskar verkligen mitt liv där jag har möjligheten att göra det jag älskar mest, äta gott och förkovra mig i humor.

Råbakad kaka

Fyllning- Smält ca 1.5 dl cocos olja, mixa samman med 1 dl pressad limejuice, 1.5 tsk bourbon vanilj, 3 avocado, 0.5 dl cocos grädde, 1 dl lönnsirap.

Botten – Mixa cashew nötter 1.5 dl, 2 dl cocos flingor, 1.5 tsk borbon vanilj, 12 urkärnade dadlar, tryck ut i form med löstagbar kant.

Låt stå i frysen ca 40 min.

Sås- Mixa 2 klippta krukor basilika, några blad citronverbena, 1 dl lönnsirap

 

 

Ramslöksfestival 24/3-10/4

001 Allium ursinum

Ramslöken doftar och vi fylls av längtan. Förra året prövade vi på att torka till oss själva inne i huset, det kom att lukta väldigt mycket lök överallt. Och nu doftar det istället Ramslök i hela torkhallen. Jag kommer alltid minnas när jag fick en stor burk Ramslökspesto av min svärmor Pia, hon plockade löken och mixade samman peston med cheddar ost. Vi fick den den innan vi lämnade Gotland med färjan. Det var det bästa jag någonsin ätit, vi åt verkligen Ramslökspesto till ALLT. Det här är skogens skatt och den får mig att önska att vi bevarar mer av vår otroliga skog. Jag vill tillägga att ni kommer bara att finna Ramslöks produkterna här och i butiken.

 

Smakvernissage i Påsk

20160301_150251 (1)

Nu närmar sig påsken och vi har laddat med glassiga nyheter och nya kryddblandningar. Och helt traditionsenligt har vi påskkärringar stylade i en riktigt klassisk Österlenkryddig stil. Det här året blev det Wilma och Emma Sanderson som tog på sig den tunga uppgiften att gasa ekopederna och bege sig planenligt mot blåkulla.

Krydderiet

 812 
 753

 

En vanlig dag i krydderiet, Dorota och Erica maler vårt kära Pantofflesalt. Tänk vad örterna hinner uppleva här på gården. Först ett litet frö som blir med jord och som sedan utvecklas till en planta och vips så skall den skördas för att torkas och rensas. Nu förvarar vi den i tunnor och vi mäter upp kryddorna i kantiner för att de ska malas i kvarnen som ni skymtar i bakgrunden. Sen är det dags att fylla burkarna för hand och etikettera. Färdig! För mig är detta romantik och matglädje på riktigt, jag älskar att kunna dela med mig av det vi brinner för. Vi odlar äkta svenska kryddor.

Årets anställd med 10 lojala år i ryggen

IMG_4152

Tea

En liten hälsning från kryddfabriken.

Posted by Österlenkryddor on Wednesday, October 26, 2016

Österlenkryddors hjärta!

Dorota Kugler! I år firar vårt hjärta 10 år som anställd hos oss. Vi brukar kalla henne för hjärtat då vi såklart uppskattar henne men också för att hon arbetar med våra kryddblandningar som är vår kärnverksamhet. Hennes kompetens är unik och består av både erfarenhet och utbildning. Under 2015 har Dorota studerat växters olika egenskaper och hon är nu med och grundar det som kommer att bli Österlenkryddors egen utbildning som är en grund för den som är nyanställd, eller den som väljer att lägga sin läropraktik hos oss. I den teoretiska utbildningen ges växtkännedom, livsmedelshygien och det vi kallar matglädje, den skall kittla fram kulturen som vi så gärna vill berika er med. Dorota leder huvudsakligen arbetet i kryddfabriken, men hon kommer också att hålla i visningar för våra polska besökare då hennes modersmål är polska. Att få lov att arbeta med den här kvinnan är underbart, alla trivs med henne. Vi har valt att ge henne ett guldhjärta i present som tack för de lojala 10 åren som anställd.

Längtar efter jord under naglarna

shovel

Längtar efter jord under naglarna, på fälten är det blaskigt och det är svårt att föreställa sig hur vackert det faktiskt är här (egentligen). Har ätit enligt traditionen lite för mycket, men vilken underbar jul vi har upplevt. I gårdsbutiken bjöd vi på saffranspannkaka vilket är mannens Gotländska tradition och den blev oerhört uppskattad kan ni tro. Planerar förfullt inför odlingen 2016 och listan är låång, får smyga så inte Anders hejdar mina organiska drömmar.