shovel

Ramslökscreme

013

I helgen blir ni välkomnade med en Ramslökscreme som smakprov,  jag blev inspirerad av kocken Tomas som kockar på Brösarps gästgifveri, tillika svåger. Enkelheten i den här blandningen gjorde att jag sprang hem med mixern i höger hand och matade på med ingredienserna från vänster. Här tillsätter ni ramslöksblad efter smak som ni mixar med creme fraiche och citron, saltade med vårt eget örtsalt.

Österlenkryddors citronmelissglass

004

Vilket fantastiskt och kreativt ryck jag fick sådär på morgonkvisten. Citronmelissen spirade utanför växthuset, då inföll det sig att vispa samman en glass. Den smakade underbart enligt mig, men ibland kan det bli lite beskt med örter, då kom mannen till undsättning och smaksatte med citron och aningen mer socker. Serverades med jordgubbssås från Ljusgrönt.

Här följer ett recept

Mixa cest från 1 citron med 1/2 färsk kruka citronmeliss

Gör 200 ml citronmarmelad

Koka 0.25 liter grädde tillsammans med 0.25 liter mjölk till 60 grader

Vispa 3 ägg med 100 gram socker, inte för mycket vispning.

Häll sakta mjölk blandningen i äggröran. Ta det lugnt så äggen smidigt följer med.

Rör i örterna och koka sakta upp till 85 grader och rör sakta i botten med en spatel.

Sila av och ställ i vatten bad/ rör om.

Låt smeten mogna i kylskåp till dagen efter, ställ in i frysen och rör ner marmeladen, rör om ca 1 gång i timmen.

Tänk på att det smakar mindre när glassen är fryst/ var därför lit modigare än du brukar när du smaksätter

 

 

 

 

Ramslökssmör

001

Nu i Påsk så släppte vi vårt nya Ramslökssalt, vi valde att vispa ett smör som bestod av Ramslöksolja från Gunnarshög och vår egen Ramslöksblandning. Låt 250g svenskt smör bli rumsvarmt och vispa med 1 dl olja, tillsätt salt och örter efter smak. Går även att använda det som trädgården erbjuder dig för dagen, underbart som smör till kött, eller frukost bjudningen.

Heta fisken är först ut på årets Smakvernissage

005

Fisksoppa med hetta

Hacka och fräs

4 stänger stjälk selleri

1 gul paprika

1 röd paprika

3 rivna morötter

1 gul lök

2 klyftor vitlök/pressa

Pressa

1 lime, riven cest och juice

8 cocktail tomater

Tillsätt

Fiskfond 2 msk

1 liter morotsjuice

Ingefära, efter smak

Heta fisken kryddan, efter smak/här kan du välja att mixa och servera som en kall aptitretare.

Vill du ha en lunch så tillsätter du 200g vitfisk på slutet, koka till den blir vit

Servera som en kall aptitretare på festen,  i Hot shot glas 7cl tillsammans med ett blad citronmeliss som dessutom ingår som ingrediens i den heta fiskkryddan.

Österlenfloristerna

 

015
013

 

Då har de unga och super driftiga Österlenfloristerna hållit i en kurs i blomsterbinderi, jag blev också inbjuden, tyvärr hann jag bara med en bukett då jag i vanlig ordning hade butiken och servering under tiden:). Jag möttes av ett uppdukat bord som verkligen inspirerade mig med hela upplägget av allt grönt påskigt pynt. Sedan kom gästerna och de hade verkligen trevligt under tiden, och givetvis kom många fram och berättade att de jobbat på gården som barn och att de deltagit i de första kryddvandringarna som hållits här på gamla Länsmansbostället. Jag blir fylld av känslor och tacksamheten över att arbeta med något som givit så många glädjande minnen är väldigt uppfyllande. Vi serverade äppelkaka med glass i halvlek och idag var det Anders som var kapten i köket:)

 

Spa i skafferiet

 

007

En kväll i örternas tecken!

Då har vi haft ännu en kväll med mycket skratt och galen humor, kvinnor i grupp kan verkligen fylla ut ett rum. Vi njöt av en råbakad kaka med en kopp trädgårdste, efteråt gick vi igenom lite av det vi kan använda oss av i skafferiet för att ta hand om vårt yttre. Jag älskar verkligen mitt liv där jag har möjligheten att göra det jag älskar mest, äta gott och förkovra mig i humor.

Råbakad kaka

Fyllning- Smält ca 1.5 dl cocos olja, mixa samman med 1 dl pressad limejuice, 1.5 tsk bourbon vanilj, 3 avocado, 0.5 dl cocos grädde, 1 dl lönnsirap.

Botten – Mixa cashew nötter 1.5 dl, 2 dl cocos flingor, 1.5 tsk borbon vanilj, 12 urkärnade dadlar, tryck ut i form med löstagbar kant.

Låt stå i frysen ca 40 min.

Sås- Mixa 2 klippta krukor basilika, några blad citronverbena, 1 dl lönnsirap

 

 

Ramslöksfestival 24/3-10/4

001 Allium ursinum

Ramslöken doftar och vi fylls av längtan. Förra året prövade vi på att torka till oss själva inne i huset, det kom att lukta väldigt mycket lök överallt. Och nu doftar det istället Ramslök i hela torkhallen. Jag kommer alltid minnas när jag fick en stor burk Ramslökspesto av min svärmor Pia, hon plockade löken och mixade samman peston med cheddar ost. Vi fick den den innan vi lämnade Gotland med färjan. Det var det bästa jag någonsin ätit, vi åt verkligen Ramslökspesto till ALLT. Det här är skogens skatt och den får mig att önska att vi bevarar mer av vår otroliga skog. Jag vill tillägga att ni kommer bara att finna Ramslöks produkterna här och i butiken.

 

Smakvernissage i Påsk

20160301_150251 (1)

Nu närmar sig påsken och vi har laddat med glassiga nyheter och nya kryddblandningar. Och helt traditionsenligt har vi påskkärringar stylade i en riktigt klassisk Österlenkryddig stil. Det här året blev det Wilma och Emma Sanderson som tog på sig den tunga uppgiften att gasa ekopederna och bege sig planenligt mot blåkulla.

Krydderiet

 812 
 753

 

En vanlig dag i krydderiet, Dorota och Erica maler vårt kära Pantofflesalt. Tänk vad örterna hinner uppleva här på gården. Först ett litet frö som blir med jord och som sedan utvecklas till en planta och vips så skall den skördas för att torkas och rensas. Nu förvarar vi den i tunnor och vi mäter upp kryddorna i kantiner för att de ska malas i kvarnen som ni skymtar i bakgrunden. Sen är det dags att fylla burkarna för hand och etikettera. Färdig! För mig är detta romantik och matglädje på riktigt, jag älskar att kunna dela med mig av det vi brinner för. Vi odlar äkta svenska kryddor.

Årets anställd med 10 lojala år i ryggen

IMG_4152

Tea

En liten hälsning från kryddfabriken.

Posted by Österlenkryddor on Wednesday, October 26, 2016

Österlenkryddors hjärta!

Dorota Kugler! I år firar vårt hjärta 10 år som anställd hos oss. Vi brukar kalla henne för hjärtat då vi såklart uppskattar henne men också för att hon arbetar med våra kryddblandningar som är vår kärnverksamhet. Hennes kompetens är unik och består av både erfarenhet och utbildning. Under 2015 har Dorota studerat växters olika egenskaper och hon är nu med och grundar det som kommer att bli Österlenkryddors egen utbildning som är en grund för den som är nyanställd, eller den som väljer att lägga sin läropraktik hos oss. I den teoretiska utbildningen ges växtkännedom, livsmedelshygien och det vi kallar matglädje, den skall kittla fram kulturen som vi så gärna vill berika er med. Dorota leder huvudsakligen arbetet i kryddfabriken, men hon kommer också att hålla i visningar för våra polska besökare då hennes modersmål är polska. Att få lov att arbeta med den här kvinnan är underbart, alla trivs med henne. Vi har valt att ge henne ett guldhjärta i present som tack för de lojala 10 åren som anställd.