shovel

Göra & meny 2020

2019-11-05 Honungsbin – Här Finns Framtidens Antibiotika

Klockan 18:00 till 20:00 Pris 180:-

Tobias Olofsson och Alejandra Vásquez håller föredrag om världens äldsta probiotika. De fann ett mikrobiom av samarbetande nyttiga mjölksyrabakterier som bara finns i honungsbins honungsmagar, en gömd och helt okänd skatt med ett eko i folkmedicinen honung.
 
Tobias och Alejandra är forskare med doktorsexamen i livsmedelsteknologi vid Lunds universitet. Där driver de en egen forskargrupp vid Medicinska Fakulteten bara på binas mjölksyrabakterier.
 
Paret driver även ett universitetsstartat företag, ConCellae AB, som via Österlenkryddor och doktorhonung.se säljer innovativa produkter som baseras på forskningen. Tobias och Alejandra bjuder på en kväll med framtidens naturliga antibiotika vid sårläkning och drycker som gör dig odödlig.
Glöm binas honung och pollinering för en stund och lyssna på vad de har att erbjuda som kanske är ännu mer viktigt. Vad kan deras mjölksyrabakterier göra för mänskligheten?

Smakvernissage – Påsken

I växthuset och utanför finner ni säsongens kryddväxter till fantastiska priser, en välkomnande installation med vackra och doftande kryddväxter. Här samsas alla plantorna du behöver för att skapa din egen örtagård. Vi guidar dig så klart gärna genom de gröna valen av kryddväxter och läkeörter.

Under vernissagen bjuder vi på vår nyhet Citronverbena te, ett citrusaktigt gott och hälsosamt te. Vi erbjuder som vanligt smakprover alla dagarna.

Välkommen alla påskdagar, fredag 10/4 till måndag 13/4 mellan kl. 11-16. Fritt inträde

Matrundan – Helgen Kristi Himmelsfärd-Skånes absolut bästa matevenemang

Vi på Österlenkryddor är medlemmar i Matrundan Österlen, som detta år infaller under helgen Kristi Himmelsfärd. Då öppnar vi upp vår gårdsbutik för provsmakning och aktiviteter,

Torsdag 21/5 – Avsmaknings meny av årets nykomlingar

Fredag 22/5 – Tävlingen Matlandskapandet,  Österlenkryddors egen tävling där vi utser årets kryddhantverkare. En jury utser vinnaren kl 13:00

Lördag 23/5- Söndag 24/5  Avsmaknings meny av årets nyheter

Välkommen torsdag 21/5- söndag 24/5 mellan kl 10-17. Fritt inträde

Sommarfin med örter!

Vi bjuder in till en workshop, där du utbildas i grunderna i kroppsvaxning och ögonbrynstyling. Vi använder naturliga råvaror och ni ges färdigheterna som krävs för bli naturligt sommarvacker. Efteråt serverar vi vår prisbelönta Lavendelgelato med glutenfria lavendelrån. Ni får instruktioner, kroppsvax, fotsalt och lavendelvatten. Ni kommer att utföra moment på er själva och varandra, så ta med en liten spegel.

Vi är anslutna till Seyf och har lång yrkeserfarenhet som Spa, hud och nagelterapeut.

Vänligen meddela allergier i förväg.

Vi använder naturliga råvaror i våra behandlingar.

Datum: 2020-03-26 kl: 14:00 till 18:30

Glassprovning –

Vi vann SM- guld i tävlingen SM – Mathantverk  2018-10-17. Vinnaren: Saffransglass med salmbärskompott. Saffran, som vi odlar i liten mängd, är smaksättare tillsammans med annat mathantverk från vår gård.

Juryns omdöme: En mycket god glass med bra kropp och munkänsla. Generös smak och färg av egenodlad saffran och salmbär. En väldigt rolig ide som för tankarna till Gotland.

Vi är lantbrukare och passionerade glassmakare och chokladmakare, i dagsläget serverar vi glass. Serveringen ska bestå av svenska och närproducerade råvaror som vi kan berätta om för våra gäster.

Nu har ni möjligheten att ta del av vår glassprovning. Ni provsmakar 3 olika sorters glass med glutenfriavåfflor och lyssnar till historien om glass och hur vår tillverkning går till.

Tid: 14:30 Längd: ca 1 tim.

Vi är välbesökta, och därför ber vi er nu att föranmäla om ni vill vara säkra på att få en plats.

Välkommen på fredagar från 2020-06-12 tom 2020-08-14. Pris: 115 kr/ person. Grupper om fler än 10st, anmäl er på info@osterlenkryddor.se

Lavendelfestival – En morgon i juli 2020

Vi har dukat upp med frukost. Vi går gemensamt ut i fält där vi berättar historien om lavendel och ger trevliga odlingstips. Vi bjuder på mousserande lavendeldricka eller ett glas mousserande Cuvée Carl-Otto från Köpingsbergs vingård. Ni avslutar med att plocka en stor bukett lavendel. Efteråt bjuder vi på en kula lavendelglass och ni får fina erbjudanden att handla för i butiken.

Ingår: Frukost, föredrag, mousserande dricka/vin, en kula lavendelglass, egenplockad lavendelbukett och erbjudande i butiken.

Tid: kl. 05:30- 07:00, Längd: ca 1.5 tim

Tillfällen: Söndag: 2020-07-05 Torsdag: 2020-07-09 Lördag 2020-07-11 Torsdag 2020-07-16

Välkommen:   Pris:200-250 kr. Förbokas och betalas i nätbutiken.

Sommarfin med örter

Vi bjuder in till en workshop, där du utbildas i grunderna i kroppsvaxning och ögonbrynstyling. Vi använder naturliga råvaror och ni ges färdigheterna som krävs för bli naturligt sommarvacker. Efteråt serverar vi vår prisbelönta Lavendelgelato med glutenfria lavendelrån. Ni får instruktioner, kroppsvax, fotsalt och lavendelvatten. Ni kommer att utföra moment på er själva och varandra, så ta med en liten spegel.

Vi är anslutna till Seyf och har lång yrkeserfarenhet som Spa, hud och nagelterapeut.

Vänligen meddela allergier i förväg.

Vi använder naturliga råvaror i våra behandlingar.

Datum: 2020-03-26 kl: 14:00 till 18:30

Trolldomsört och läkeväxt –  

Följ med på en vandring i vår klosterörtagård. Vi berättar om de kryddor vi använder i våra kryddblandningar och vilka användningsområden de haft genom tiderna från 1600 f.Kr till nutid. Vi berättar om medicinalväxter, deras olika egenskaper och ger tips på hur man odlar och förädlar sina egna kryddor. Örtagården är handikappanpassad.

Ingår: hemgjord glass, kaffe eller te

Tid: kl. 13:00 Längd: 1,5 tim

Välkommen varje onsdag från 5/6 till 14/8. Pris: 125 kr/ person

 Snapsvandring –

Snapsvandring i klosterörtagården med snapsprovning – Provsmakning av fyra olika snapsar medan vi berättar om de örter som smaksatt brännvinet genom historien och örterna vi använt. Under tiden sjunger vi snapsvisor. Ni får tips på olika goda blandningar att blanda med det som finns i den egna trädgården eller utmed strandkanten. Efteråt gör ni er egen snapsblandning och smaksätter det egna brännvinet. Till snapsen serveras det lokalproducerade tilltugg.

Meny vid evenemang 

Lunch 130:- ink måltidsdryck kaffe och ett föredrag om gården

Kapten Persåkres kycklinggryta: Grädde/pickles/sherry/timjan-Pasta

Länsmansboställets fisksoppa: Grädde/torsk/lax/libbsticka/selleri-Bröd med vispad ogrässmör

Cherztins inrögade: Kyckling/Sallad efter säsong/pickles/kanderade solrosfrö/salsa/avocado

Förmiddagsfika Sivan 65:- Fabrikören 85:-

Sivan: Rågfralla: Ost/tomat/skinka/gurka kaffe eller te

Fabrikören: Rågfralla/smoothie/skuren frukt/nötter/kaffe eller te

Eftermiddagsfika (går att beställa till förmiddag)

Glassmästarens slow cream: 80:- Serveras i en svartskål med vårt hembakta glutenfria rån, serveras med 2 smaker glass. Kaffe eller te ingår

Saffran salmbär: Vann Sm guld 2018 i kategorin glass i Eldrimners mathantverkstävling

Herbfarmers choice Lavendel gelato: Vann Sm brons i svenska glassmästerskapen gelato festival 2019

Lilla Köpinges havtorn: Vunnit många hjärtan, vår mest uppskattade glass

Bakat kryddhyss 80:- Kaffe eller te ingår

Äppelpaj med vår äppelkrydda, serveras med vaniljglass

Råbakat kryddhyss: Krämig och syrlig kaka, med basilikasås (rawfood)

Saffranspannkaka med salmbär

Kaptenen och Kaptenskans Signatur- Nu öppnar vi eld: Vi helgrillar, grillar över gas, kol, ja i princip allt som ger eld.

Samtliga grillnigar sker efter offert.

Grupparrangemang

PROVNINGAR

Snapsvandring

Vi vandrar i klosterörtagården till
snapsprovning – Provsmakning av
fyra olika snapsar medan vi berättar historia om
örterna vi smaksatt med, vi sjunger
snapsvisor. Ni får tips på olika blandningar som
är goda att blanda med det som finns i den egna trädgården
eller utmed strandkanten. Vi berättar om de örter
som smaksatt brännvinet genom historien. Efteråt
blandar ni er egen snapsblandning som smaksätter
det egna brännvinet. Till snapsen serveras det
lokalproducerade tilltugg. Tid: ca 1.5 tim,
allergier meddelas i förväg och måste förbokas
med namnlista. Pris: 325 kr/person

GLASSPROVNING

Vi vann SM-guld i tävlingen SM – Mathantverk 2018-10-17

Vinnaren: Saffransglass med salmbärskompott. Saffran,

som vi odlar i liten mängd, är smaksättare tillsammans

med annat mathantverk från vår gård.

Juryns omdöme: En mycket god glass med bra kropp och

munkänsla. Generös smak och färg av egenodlad saffran och

salmbär. En väldigt rolig ide som för tankarna till Gotland.

Vi är lantbrukare och passionerade glassmakare och chokladmakare,

i dagsläget serverar vi glass. Serveringen ska

bestå av svenska och närproducerade råvaror som vi kan

berätta om för våra gäster.

Nu har ni möjligheten att ta del av vår glassprovning. Ni

provsmakar 3 olika sorters glass med glutenfria våfflor och

lyssnar till historien om glass och hur vår tillverkning går

till.

Det ingår kaffe, te eller
saft. Längd: ca 1.5 tim, allergier meddelas i
förväg och måste förbokas. Pris: 115:- /person
Vid sällskap i sommarsäsong, minst 10 personer, gäller mellan
juni och augusti. Utanför säsong kostar det från 3000:- för 20 personer.

Likörprovning – Vi provsmakar tre sorters
likörer med kaffe och tilltugg. Under provningen
berättar vi om de klassiska likörerna, vilka
välgörande drycker, de ansågs vara och vilka örter
som ingick. Förbokas i sällskap om minst 4/
personer. Det ingår 3x2cl likör, kaffe, kakor,
glass och guidning. Längd ca 1.5 tim. Pris:
285:- /person och 155:- för den som vill delta
alkoholfritt. Förbokas

Gör din egen glass – Nivå grund: Ni lär er
grunderna i glassmakeri. Vi går igenom de mest
kritiska momenten och balanserar torrhalt och
fetthalt. Teorin får ni med er hem och vi fokuserar
på de praktiska momenten. Smaksättning sker med
bär, kryddor och choklad. Ni får glass med er hem
Efter kursen serveras fika. Längd ca 4 timmar.
Pris: 950:- (max 6 personer)

Kryddfältsvandring – Följ med på en vandring
ut i våra kryddfält, vi berättar om hur vi kryddade
maten under vikingatiden och hur örterna kom
till Sverige. Vi fördjupar oss i varför man började
krydda maten och brännvinet och hur kryddor
används i olika länder. Vart går gränserna för vad vi
kan odla och varför är det gynnsamt att odla kryddor
på Österlen. Vi berättar om skörd och förädling
och om hur det går till här på gården. Längd ca 1
tim.Pris: 65:-/person, gäller vid sällskap om
minst 10 personer, finns att boka mellan mitten
av maj till september

Blanda din egen Kryddblandning – Fika
och lyssna till historien om Österlenkryddor och
hur processen från frö till burk går till. Efteråt
blandar vi gemensamt en kryddblandning som
gruppen får namnge med egen etikett. Längd: 1.5
timme Pris: 120:- ink fm fika.

Kocktävling årets kryddhantverkareVi arrangerar vår kocktävling för femte året, ett samarbete med gymnasieskolan Ystad gymnasium, för att öka användandet av våra närodlade och välsmakande kryddor. Vad är kryddhantverk och hur kommer vi fram med en bra blandning som ändå lämnar utrymme för kreativitet? Kryddhantverkaren erbjuds också arbete under årets olika evenemang. Visionen är att stimulera till ett välbesökt matlandskap.

Tävlingen pågår och avgörs. Fri entré under matrundan