shovel

Sproutly Alfalfafrö groddning

79,00 kr

Beskrivning

Ekologiska Alfalfafrön från Italien för groddodling (Medicago sativa)

Alfalfagroddar har en väldigt frisk och krispig smak. Namnet kommer från arabiskan och betyder ”Far till alla Livsmedel”. Minst två dygns bevattning är nyckeln som öppnar upp kistan och låter oss ta del av alfalfans alla godheter. Alfalfafrön är det vanligaste fröet för groddodling, det är väldigt enkelt att grodda och passar till all sorts mat! Att blanda alfalfafrön med grönkål, rödkål, broccoli, senap, bockhornsklöver, raps eller rädisfrön ger ett ännu mer spännande resultat!

Grymma egenskaper!

Ett frö har som uppgift att bevara och skydda dess näring fram tills tiden kommer då den skall gro. Fröer, baljväxter och nötter skyddar sig i form av hårda skal och antinutrienter. Antinutrienter betyder ”anti näring”, vilket är ett ämne som bland annat hämmar enzymer från att bryta ner fröet till näring så att det senare kan tas upp av vår kropp. Antinutrienterna hindrar kroppen från att ta upp näring från maten, enkelt förklarat.

Genom att blötlägga/grodda fröna aktiveras dem och antinutrienterna bryts ner. Enzymer i högt koncentrerade mängder och antioxidanter likaså bildas i den nyblivna grodden. När näringen ”förflyttas” från frö till grodd omvandlas kolhydrater, fetter och proteiner till enklare föreningar. Dessa nya föreningar är mer lättsmälta för vår tarm. Ett exempel på det är proteiner, som i vanliga fall vår tarm måste bryta ner till aminosyror. En stor del av denna process har redan skett, i grodden.

Av denna anledning kallas groddar och skott för ”Levande föda”. Vi får tyvärr inte nämna något om hälsoeffekter. Därför rekommenderar vi att söka på ”groddar näring”, ”Sulforafan broccoligroddar”, ”vitamin-b17 groddade mungbönor”, “basisk mat groddar” om du vill veta mer om hälsoeffekterna.

Hur odlas dem?

1.5 msk fyller en 0.8 L glasburk
Rengöra fröna NOGGRANT (Gissa var ni läser om rengöring? Groddskolan…)
Blötlägg fröna i max 8 timmar. (Blötläggningen gör att fröna öppnas aningen tidigare)
Skölj fröna så fort de sugit åt sig allt vatten. 1-3 gånger per dag beroende på temperatur och odlingsmaterial bli bra.
Skörda efter 4-5 dagar. Ju längre du låter dem gro efter dag 4-5 desto mindre koncentrerad blir näringen och smaken.

Användningsområden

Groddade Alfalfafrön har en väldigt neutral smak med en krispig och frisk konsistens. Därför passar den perfekt till en rätt som behöver friskna till i smaken. Exempel på en sådan rätt skulle vara en kryddad och genomkokt gryta. Mackor och smoothies är också ett känt användningsområde för alfalfagrodden. Tycker du om alfalfagroddar kan du praktiskt taget äta dem till nästan vad som helst.

Text: Skrivet av Sproutly

Vikt: 180 gram

Mer information

Vikt 0.230 kg