shovel

Sproutly Broccolifrö groddar

169,00 kr

Beskrivning

Ekologiska Broccolifrön från Italien för grodd- och skottodling (Brassica oleracea botrytis cimosa) 

Broccoligroddar har en tydlig smak av rå broccoli. Om vi får säga det själva är våra broccolifrön ganska ”on fire”, som man säger på engelska när något antingen brinner eller är underbart grymt. Broccoligroddar benämns i många studier vara väldigt koncentrerade på antioxidanten sulforafan. Ni kan läsa mer djupgående om det i vår blogg! De är superenkla att grodda och blir färdiga på bara 4-5 dagar :)

Broccolifrön går bra att blanda med andra frön. Vår favoritblandning med broccoli är rädis- och alfalfafrön…

Grymma egenskaper! 

Ett frö har som uppgift att bevara och skydda dess näring fram tills tiden kommer då den skall gro. Fröer, baljväxter och nötter skyddar sig i form av hårda skal och antinutrienter. Antinutrienter betyder ”anti näring”, vilket är ett ämne som bland annat hämmar enzymer från att bryta ner fröet till näring så att det senare kan tas upp av vår kropp. Antinutrienterna hindrar kroppen från att ta upp näring från maten, enkelt förklarat.

Genom att blötlägga/grodda fröna aktiveras dem och antinutrienterna bryts ner. Enzymer i högt koncentrerade mängder och antioxidanter likaså bildas i den nyblivna grodden. När näringen ”förflyttas” från frö till grodd omvandlas kolhydrater, fetter och proteiner till enklare föreningar. Dessa nya föreningar är mer lättsmälta för vår tarm. Ett exempel på det är proteiner, som i vanliga fall vår tarm måste bryta ner till aminosyror. En stor del av denna process har redan skett, i grodden.

Av denna anledning kallas groddar och skott för ”Levande föda”. Vi får tyvärr inte nämna något om hälsoeffekter. Därför rekommenderar vi att söka på ”groddar näring”, ”Sulforafan broccoligroddar”, ”vitamin-b17 groddade mungbönor”, “basisk mat groddar” om du vill veta mer om hälsoeffekterna.

Hur odlas dem? 

  • 2-3 msk fyller en 0.8 L glasburk
  • Rengöra fröna NOGGRANT (Gissa var ni läser om rengöring? Groddskolan…)
  • Blötlägg fröna mellan 6-9 timmar.
  • Skölj fröna så fort de sugit åt sig allt vatten. 1-3 gånger per dag beroende på temperatur och odlingsmaterial bli bra.
  • Skörda efter 4-6 dagar. Ju längre du låter dem gro efter dag 4-5 desto mindre koncentrerad blir näringen och smaken

“Ett måste veta meddelande” Kolgroddar får INTE övervattnas. Dag 1-2 vill de vara fuktiga hela tiden tills de öppnats/kläckts. Dag 2-4 måste de hinna suga åt sig allt vatten innan de vattnas igen. Dag 5-6 klarar de sig med en vattning för mycket eller för lite.

För rödkål, grönkål, broccoli och rapsfrön passar vår kitchen farming (keramikställningen) bäst. Den suger åt sig vattnet snabbare, vilket gynnar dessa vattenkänsliga fröer.

Användningsområden

Broccoligroddar passar bra till en fräsch sallad eller i en detoxande smoothie!

Text: Skrivet av Sproutly

Vikt: 160 gram

Mer information

Vikt 0.200 kg