shovel

Sproutly Mungbönor groddning

49,00 kr

Artikelnr: 00000000000000000000008 Kategorier: , Taggar: , , , Brand:

Beskrivning

Ekologiska Mungbönor från Kina för grodd och skottodling

Mungböngroddar har en krispig och söt smak och är en av de vanligaste groddarna på marknaden. Det finns lite olika sätt att odla dessa små rackare på.

Grymma egenskaper!

Ett frö har som uppgift att bevara och skydda dess näring fram tills tiden kommer då den skall gro. Fröer, baljväxter och nötter skyddar sig i form av hårda skal och antinutrienter. Antinutrienter betyder ”anti näring”, vilket är ett ämne som bland annat hämmar enzymer från att bryta ner fröet till näring så att det senare kan tas upp av vår kropp. Antinutrienterna hindrar kroppen från att ta upp näring från maten, enkelt förklarat.

Genom att blötlägga/grodda fröna aktiveras dem och antinutrienterna bryts ner. Enzymer i högt koncentrerade mängder och antioxidanter likaså bildas i den nyblivna grodden. När näringen ”förflyttas” från frö till grodd omvandlas kolhydrater, fetter och proteiner till enklare föreningar. Dessa nya föreningar är mer lättsmälta för vår tarm. Ett exempel på det är proteiner, som i vanliga fall vår tarm måste bryta ner till aminosyror. En stor del av denna process har redan skett, i grodden.

Av denna anledning kallas groddar och skott för ”Levande föda”. Vi får tyvärr inte nämna något om hälsoeffekter. Därför rekommenderar vi att söka på ”groddar näring”, ”Sulforafan broccoligroddar”, ”vitamin-b17 groddade mungbönor”, “basisk mat groddar” om du vill veta mer om hälsoeffekterna.

Hur odlas dem? 

  • 3-4 msk fyller en 0.8 L glasburk
  • Rengöra fröna NOGGRANT (Gissa var ni läser om rengöring? Groddskolan…)
  • Blötlägg fröna mellan 12-24 timmar.
  • Skölj fröna så fort de sugit åt sig allt vatten. 1-3 gånger per dag beroende på temperatur och odlingsmaterial bli bra.
  • Skörda efter 2-3 dagar. Ju längre du låter dem gro efter dag 2-3 desto mindre koncentrerad blir näringen och smaken.

Mungbönor kan odlas på 2 olika sätt. Både som groddar och skott. Är du nybörjare rekommenderar vi att odla som som groddar med ovanstående instruktion.

Användningsområden

I woken är ju böngrodden en självklar höjdare, men där eliminerar vi tyvärr en del av dess viktigaste näringsämnen. Enzymerna försvinner som sagt när något steks eller kokas. Mungböngroddar är den grodd som bäst beblandas med andra grönsaker, bär och frukter. De fungerar därmed lika bra i salladen som i smoothien!

Text: Skrivet av Sproutly

Vikt: 190 gram

Mer information

Vikt 0.236 kg