shovel

Sproutly Rädisfrön Groddning

79,00 kr

Beskrivning

Ekologiska Rädisfrön (sango) från Italien för grodd och skottodling

Rädis sango är kusin med Rädis Chinarose. De har båda en peppriga smak av rädisa och odlas enligt samma instruktioner. Den är otroligt vacker att toppa maten med. De växer färdigt på 4-6 dagar!

Eftersom sango har en sådan pepprig smak kan den med fördel blandas med alfalfafrön innan groddning. Vi brukar blanda 50/50, men man får avgöra själv hur pepprigt man vill ha det.

Grymma egenskaper!

Ett frö har som uppgift att bevara och skydda dess näring fram tills tiden kommer då den skall gro. Fröer, baljväxter och nötter skyddar sig i form av hårda skal och antinutrienter. Antinutrienter betyder ”anti näring”, vilket är ett ämne som bland annat hämmar enzymer från att bryta ner fröet till näring så att det senare kan tas upp av vår kropp. Antinutrienterna hindrar kroppen från att ta upp näring från maten, enkelt förklarat.

Genom att blötlägga/grodda fröna aktiveras dem och antinutrienterna bryts ner. Enzymer i högt koncentrerade mängder och antioxidanter likaså bildas i den nyblivna grodden. När näringen ”förflyttas” från frö till grodd omvandlas kolhydrater, fetter och proteiner till enklare föreningar. Dessa nya föreningar är mer lättsmälta för vår tarm. Ett exempel på det är proteiner, som i vanliga fall vår tarm måste bryta ner till aminosyror. En stor del av denna process har redan skett, i grodden.

Av denna anledning kallas groddar och skott för ”Levande föda”. Vi får tyvärr inte nämna något om hälsoeffekter. Därför rekommenderar vi att söka på ”groddar näring”, ”Sulforafan broccoligroddar”, ”vitamin-b17 groddade mungbönor”, ”basisk mat groddar” om du vill veta mer om hälsoeffekterna.

Hur odlas dem? 

  • 2 msk fyller en 0.8 L glasburk
  • Rengöra fröna NOGGRANT (Gissa var ni läser om rengöring? Groddskolan…)
  • Blötlägg fröna mellan 6-10 timmar.
  • Skölj fröna så fort de sugit åt sig allt vatten. 1-3 gånger per dag beroende på temperatur och odlingsmaterial bli bra.
  • Skörda efter 4-5 dagar. Ju längre du låter dem gro efter dag 4-5 desto mindre koncentrerad blir näringen och smaken.

Rädisfrön kan också odlas som skott (groddar som tar fäste och blir miniplantor). Läs om det i vår groddskolan

Användningsområden

Toppa några sangogroddar på tallriken när du har gäster och folk kommer bli otroligt nyfikna. Ett tio tal skott räcker, för att förvandla en hel rätt till en 5-stjärnig måltid!

Text: Skrivet av Sproutly

Vikt: 160 gram

Mer information

Vikt 0.201 kg