Om oss


 Cherztin och Anders  Persåkre

Cherztin S Persåkre- Säljchef/Ägare

Det är Cherztin som är ute på mässor och marknader, med uppmärksamhet på verksamhetens alla ben.

Född i Skövde och uppvuxen i nordvästra Skåne, med arv ifrån fabrikörer och konstnärer har mitt liv alltid inbringat möjligheter genom kreativitet. Som barn spelade jag teater och dansade, på sommaren arbetade jag på djurpark och hjälpte bönder. Stoltheten i att villkorslöst följa mitt hjärta är något som har präglat mitt vuxna liv. Jag älskar frihet och skapade mig tidigt en karriär som egen företagare, då jag hunnit med med att driva 2 salonger med olika utbildningar. Trädgård odling och mat är passioner som fått mig och min man att ta steget och förvärva Österlenkryddor. Idag är jag förutom kryddbonde också chokladmakare med en gedigen glassutbildning. Vi är aldrig längre än ett beslut ifrån vår målbild och det är med de orden som jag älskar och andas Österlenkryddor.

Anders Persåkre- VD/Ägare och lantbrukare

Född och uppvuxen på den Gotländska landsbygden, började jag i tidiga tonåren intressera mig för jordbruk och sommarjobbade på olika gårdar runt om på Gotland. Jag tyckte att det bästa som fanns var att bärga hö en solig sommardag. Ryckte in i lumpen på A7 och efter avslutad tjänstgöring läste jag till Teknisk officer på P18. Förbandsnedläggingarna på Gotland medförde att jag flyttade till Skåne sommaren 2005 och fick anställning på P7. Lämnade försvarsmakten 2008 med Kaptens grad och började arbeta som enhetschef på Ramböll med utveckling och byggnation av mätsystem för vägar. Drömmen och önskan om att någon gång få komma tillbaka till jordbruket har alltid funnits med hos mig, och när möjligheten att förvärva Österlenkryddor dök upp så fanns ingen tvekan. Nu är jag tillbaka där jag hör hemma, med ryggsäcken full av erfarenhet och kunskap som jag mer än gärna delar med mig av. Drivkraften och viljan att fortsätta driva Österlenkryddor framåt är enorm, idéerna är många och beslutsamheten är stor. Tillsammans med min fru och mina fantastiska medarbetare kommer vi  skapa en helt unik miljö att besöka, med fokus på mat och smak i ett hållbart småskaligt jordbruk. Mer äkta än så här blir det inte.

 

Erica Andersson- sälj och ordermottagare

Född och uppvuxen i Svenstorp mitt i skånska myllan,  Erica tillbringade sommarloven här på Österlenkryddor och har nu varit heltidsanställd på gården i 4 år. Här har ni en noggrann och administrativ tjej som kontaktar våra återförsäljare och ser till att din order blir packad.  Det är Erica ni kontaktar när ni önskar att bli återförsäljare. På fritiden tränar Erica handboll.

Dorota Kugler- Kryddhantverkare förädling

Föddes i Polen där hon växte hon upp till att bli en kvinna som är öppen och redo för utmaningar. Som 20 åring begav hon sig till Sverige för att arbeta, när hon arbetade på handelsträdgård väcktes intresset för örter och det utvecklades till att hon började odla hushålla och sedan skapa örtblandningar. Dorota har varit anställd på Österlenkryddor i 14år, vi kallar henne örtcoachen. Intresset för örter och dess många olika läkande egenskaper är stort. Dorota har utvecklat vår utbildning som är till för att de som praktiserar och är nyanställda ska få rätt förutsättningar att arbeta hos oss. Det är Dorota som hushåller med våra kryddor och ser till att livsmedelsproduktionen fungerar.

Österlenkryddors vision

Österlenkryddor är den äkta Svenska kryddan som vi med stolthet levererar från spadtaget till kryddhyllan. Vi presenterar hantverksmässig kvalitet i våra kryddor som vi hela tiden utvecklar för att möta våra gäster. Hos oss är alla lika viktiga vilket vi visar genom att vi hela tiden utbildar oss för att möta just era önskningar. Vi erbjuder helhetsupplevelser och bjuder in till kreativ matlagning som alla kan vara delaktiga i. Här möts ni av en organisk natur helt fri från bekämpningsmedel och vår strävan är att hela tiden ligga i framkant vad gäller hållbarhet.

Filosofi

Företaget koncentrerar sig på att värna om varumärket Österlenkryddor som handlar om att odla och förädla kryddor, vi placerar oss bland marknadens bästa aktörer. Österlenkryddor har ett långsiktigt tänkande och en bestämd kontinuitet som gör att vi hela tiden fokuserar på att förbättra vår kvalité i kärnverksamheten. Våra värderingar och målsättningar är tydliga för alla, vilket gör oss till pålitliga leverantörer, partners och arbetsgivare. Företaget är genomsyrat av en medarbetarorienterad kultur där många beslut är förankrade i gruppen.

Våra värden

Innovativa

Med stor insikt tittar vi på utveckling och nyskapande med ett mål som handlar om kvalitet och hållbarhet. Vi utmanar misstag för att leverera en högkvalitativt förädlad vara.

Inspirerande

På Österlenkryddor delar vi med glädje med oss av vår naturliga odling av örter. Vår förädling får du gärna ta del av och slutprodukten finner du i form av våra färdiga blandningar. Alla skall kunna tillaga något njutbart av våra kryddor.

Tydlighet

Alla möts av en hjälpsamhet som grundar sig i våra värderingar. Vi certifierar oss för att förtydliga vår äkthet.

Österlenkryddors historia

Det startades ett projekt 1990 som finansierades av banker på Österlen i syfte att utvärdera om kryddodling kunde vara lönsamt och genomförbart för Österlens bönder. Det bildades en förening 1995 som fick varumärket Österlenkryddor. Året 2003 såldes varumärket Österlenkryddor till Eva och Olle Olsson som sedan omformade Länsmansbostället till en storskalig kryddgård. Året 2014 blev Cherztin och Anders Persåkre ägare till Österlenkryddor och Länsmansbostället med visionen att vara ledande kryddbönder i Norden. Odlingen och förädlingen är sedan 2017 Krav certifierad, ni finner vårt gedigna mathantverk i våra kryddburkar. Kvaliteten avgörs av vår odling och alla de soltimmar vi berikas med på Österlen, vi kalltorkar våra kryddor och alla våra produkter är tillsatsfria.

Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

EU-logo-jordbruksfonden-farg

Året 2020 påbörjade företaget en spännande resa inom förädling, efter övertagandet 2014 bestämde sig ägarna att rationalisera odlingen för att ha möjligheten att växa. Med planteringsmaskin och andra hjälpmedel växte odlingen och förädlingsmaskinerna som inte var ändamålsenliga behövde nu bytas ut för att möta förädlingstakten. Jämte odlingen har företagets tillväxt varit god och nyfikenheten på att engagera fler odlare i Skåne har vuxit sig större. Med europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling har vi fått möjligheten att investera i en ny rensmaskin för att möta en säker och hållbar framtid.

Vi kan stolt leverera en äkta svenskodlad krydda från spadtaget till kryddhyllan.