Om oss
Österlenkryddor är den äkta Svenska kryddan som vi med stolthet levererar från spadtaget till kryddhyllan. Vi presenterar hantverksmässig kvalitet i våra kryddor som vi hela tiden utvecklar för att möta våra gäster.
Produktionsprocessen
Vi odlar kryddväxter som skördas kontinuerligt under sommaren, därefter torkas hela plantan för åka igenom ett rensverk som separerar stjälk från bladkryddan. När kryddan är rensad så fryser vi kryddorna för att hämma bakterietillväxten. Nu förvaras kryddorna i papptunnor innan de bärs in i kryddfabriken, väl inne i fabriken så blandas kryddor till blandningar i glasburk eller refillpåse.
Österlenkryddors historia
Ett projekt initierades 1990 finansierat av banker på Österlen i syfte att utvärdera om kryddodling kunde vara lönsamt och genomförbart för Österlens bönder. Det bildades en förening 1995 som fick varumärket Österlenkryddor.
Året 2003 såldes varumärket Österlenkryddor till tidigare ägarna, varpå de omformade Länsmansbostället till en storskalig kryddgård.
Året 2014 blev Cherztin och Anders Persåkre ägare till Österlenkryddor och Länsmansbostället, med visionen att vara ledande kryddbönder i Norden.
Odlingen och förädlingen är sedan 2017 Krav-certifierade, ni finner vårt gedigna mathantverk i våra kryddburkar. Kvaliteten avgörs av vår odling och alla de soltimmar vi berikas med på Österlen, vi kalltorkar våra kryddor och våra kryddblandningar är alltid tillsatsfria.
Anders Persåkre
Ägare/ VD
Född och uppvuxen på den Gotländska landsbygden, började jag i tidiga tonåren intressera mig för jordbruk och sommarjobbade på olika gårdar runt om på Gotland. Jag tyckte att det bästa som fanns var att bärga hö en solig sommardag. Ryckte in i lumpen på A7 och efter avslutad tjänstgöring läste jag till Teknisk officer på P18.
Förbandsnedläggingarna på Gotland medförde att jag flyttade till Skåne sommaren 2005 och fick anställning på P7. Lämnade försvarsmakten 2008 med Kaptens grad och började arbeta som enhetschef på Ramböll med utveckling och byggnation av mätsystem för vägar.
Drömmen och önskan om att någon gång få komma tillbaka till jordbruket har alltid funnits med hos mig, och när möjligheten att förvärva Österlenkryddor dök upp så fanns ingen tvekan. Nu är jag tillbaka där jag hör hemma, med ryggsäcken full av erfarenhet och kunskap som jag mer än gärna delar med mig av.
Drivkraften och viljan att fortsätta driva Österlenkryddor framåt är enorm, idéerna är många och beslutsamheten är stor. Tillsammans med min fru och mina fantastiska medarbetare kommer vi skapa en helt unik miljö att besöka, med fokus på mat och smak i ett hållbart småskaligt jordbruk. Mer äkta än så här blir det inte.
Cherztin S Persåkre
Ägare/Säljchef
Det är jag som är ute på mässor och marknader, med uppmärksamhet på verksamhetens alla ben.
Jag föddes i Skövde och växte upp i nordvästra Skåne, med arv ifrån fabrikörer och konstnärer har mitt liv alltid inbringat möjligheter genom kreativitet. Som barn spelade jag teater och dansade, på sommaren arbetade jag på en djurpark och hjälpte bönder. Stoltheten i att villkorslöst följa mitt hjärta är något som har präglat mitt vuxna liv.
Jag älskar frihet och skapade mig tidigt en karriär som egenföretagare, där jag hunnit med med att driva företag med olika behandlingar och utbildningar. Trädgård, odling och mat är passioner som fick mig och min man att ta steget och förvärva Österlenkryddor. Idag är jag förutom kryddbonde också chokladmakare med en glassutbildning från Gelato university i Bologna. Grundutbildningen har jag i klassisk svensk gräddglass där jag utbildats av Torkil Boisen.
Vi är aldrig längre än ett beslut ifrån vår målbild och det är med de orden som jag älskar och andas Österlenkryddor.
Året 2020 påbörjade företaget en spännande resa inom förädling, efter övertagandet 2014 bestämde sig ägarna att rationalisera odlingen för att ha möjligheten att växa hållbart. Med planteringsmaskin och andra hjälpmedel växte odlingen och förädlingsmaskinerna som inte var ändamålsenliga behövde nu bytas ut för att möta förädlingstakten. Jämte odlingen har företagets tillväxt varit god och nyfikenheten på att engagera fler odlare i Skåne har vuxit sig större. Med europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling har vi fått möjligheten att investera i en ny rensmaskin för att möta en säker och hållbar framtid.
Vi kan stolt leverera en äkta svenskodlad krydda från spadtaget till kryddhyllan.
Österlenkryddor har utvecklat sin produktion mot den europeiska marknaden, med kryddblandningar som blivit översatta till andra språk kan vi nu förmedla våra kryddor via vår e-handel och samarbetspartners. Vi ser möjligheten i att ha flera ben och möta efterfrågan på ekologiska livsmedel från vår svenska primärproduktion. Vi har på egen hand tittat på olika exportprojekt under åren men såg nu möjligheten i att ta ett helhetsgrepp med tillväxtverkets affärsutvecklingscheck för internationalisering.