Om oss


 Cherztin och Anders  Persåkre

Cherztin S Persåkre- Säljchef/Ägare

Det är Cherztin som är ute på mässor och marknader, med uppmärksamhet på verksamhetens alla ben.

Född i Skövde och uppvuxen i nordvästra Skåne, med arv ifrån fabrikörer och konstnärer har mitt liv alltid inbringat möjligheter genom kreativitet. Som barn spelade jag teater och dansade, på sommaren arbetade jag på djurpark och hjälpte bönder. Stoltheten i att villkorslöst följa mitt hjärta är något som har präglat mitt vuxna liv. Jag älskar frihet och skapade mig tidigt en karriär som egenföretagare, där jag hunnit med med att driva 2 salonger med olika utbildningar. Trädgård odling och mat är passioner som fått mig och min man att ta steget och förvärva Österlenkryddor. Idag är jag förutom kryddbonde också chokladmakare med en glassutbildning från Gelato university i Bologna. Med grunden i klassisk svensk gräddglass av utbildare Torkil Boisen. Vi är aldrig längre än ett beslut ifrån vår målbild och det är med de orden som jag älskar och andas Österlenkryddor.

Anders Persåkre- VD/Ägare och lantbrukare

Född och uppvuxen på den Gotländska landsbygden, började jag i tidiga tonåren intressera mig för jordbruk och sommarjobbade på olika gårdar runt om på Gotland. Jag tyckte att det bästa som fanns var att bärga hö en solig sommardag. Ryckte in i lumpen på A7 och efter avslutad tjänstgöring läste jag till Teknisk officer på P18. Förbandsnedläggingarna på Gotland medförde att jag flyttade till Skåne sommaren 2005 och fick anställning på P7. Lämnade försvarsmakten 2008 med Kaptens grad och började arbeta som enhetschef på Ramböll med utveckling och byggnation av mätsystem för vägar. Drömmen och önskan om att någon gång få komma tillbaka till jordbruket har alltid funnits med hos mig, och när möjligheten att förvärva Österlenkryddor dök upp så fanns ingen tvekan. Nu är jag tillbaka där jag hör hemma, med ryggsäcken full av erfarenhet och kunskap som jag mer än gärna delar med mig av. Drivkraften och viljan att fortsätta driva Österlenkryddor framåt är enorm, idéerna är många och beslutsamheten är stor. Tillsammans med min fru och mina fantastiska medarbetare kommer vi  skapa en helt unik miljö att besöka, med fokus på mat och smak i ett hållbart småskaligt jordbruk. Mer äkta än så här blir det inte.

Österlenkryddors vision

Österlenkryddor är den äkta Svenska kryddan som vi med stolthet levererar från spadtaget till kryddhyllan. Vi presenterar hantverksmässig kvalitet i våra kryddor som vi hela tiden utvecklar för att möta våra gäster. Hos oss är alla lika viktiga vilket vi visar genom att vi hela tiden utbildar oss för att möta just era önskningar. Vi erbjuder helhetsupplevelser och bjuder in till kreativ matlagning som alla kan vara delaktiga i. Här möts ni av en organisk natur helt fri från bekämpningsmedel och vår strävan är att hela tiden ligga i framkant vad gäller hållbarhet.

Filosofi

Företaget koncentrerar sig på att värna om varumärket Österlenkryddor som handlar om att odla och förädla kryddor, vi placerar oss bland marknadens bästa aktörer. Österlenkryddor har ett långsiktigt tänkande och en bestämd kontinuitet som gör att vi hela tiden fokuserar på att förbättra vår kvalité i kärnverksamheten. Våra värderingar och målsättningar är tydliga för alla, vilket gör oss till pålitliga leverantörer, partners och arbetsgivare. Företaget är genomsyrat av en medarbetarorienterad kultur där många beslut är förankrade i gruppen.

En önskan för framtiden

Om ingenting var omöjligt och allt var möjligt så skulle fler i vårt avlånga land, att börja odla kryddväxter. Vi söker efter hållbara och ekologiska samarbeten som är gynnsamma för många, vi ställer höga krav på våra samarbetspartners. Odling av kryddor och ogräs skapar livsviktiga habitat för våra pollinatörer i både stad och landsbygd. Har du ett litet svårodlat fält som kan lämpa sig för kryddodling så kontakta oss gärna.

Våra odlare är:

Widegrens gård på Gotland, Berga-gård utanför Örebro, Karlshem i Ystad, Tomatens hus i Helsingborg, Varalöv gårdsbutik utanför Ängelholm, Mariannes farm i Strövelstorp. Hällestadssvamp, scansea.

Våra värden

Innovativa

Med stor insikt tittar vi på utveckling och nyskapande med ett mål som handlar om kvalitet och hållbarhet. Vi utmanar misstag för att leverera en högkvalitativt förädlad vara.

Inspirerande

På Österlenkryddor delar vi med glädje med oss av vår naturliga odling av örter. Vår förädling får du gärna ta del av och slutprodukten finner du i form av våra färdiga blandningar. Alla skall kunna tillaga något njutbart av våra kryddor.

Tydlighet

Alla möts av en hjälpsamhet som grundar sig i våra värderingar. Vi certifierar oss för att förtydliga vår äkthet.

Österlenkryddors historia

Det startades ett projekt 1990 som finansierades av banker på Österlen i syfte att utvärdera om kryddodling kunde vara lönsamt och genomförbart för Österlens bönder. Det bildades en förening 1995 som fick varumärket Österlenkryddor. Året 2003 såldes varumärket Österlenkryddor till tidigare ägarna, varpå de omformade Länsmansbostället till en storskalig kryddgård. Året 2014 blev Cherztin och Anders Persåkre ägare till Österlenkryddor och Länsmansbostället, med visionen att vara ledande kryddbönder i Norden. Odlingen och förädlingen är sedan 2017 Krav-certifierade, ni finner vårt gedigna mathantverk i våra kryddburkar. Kvaliteten avgörs av vår odling och alla de soltimmar vi berikas med på Österlen, vi kalltorkar våra kryddor och våra kryddblandningar är tillsatsfria.

Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

EU-logo-jordbruksfonden-farg

Året 2020 påbörjade företaget en spännande resa inom förädling, efter övertagandet 2014 bestämde sig ägarna att rationalisera odlingen för att ha möjligheten att växa. Med planteringsmaskin och andra hjälpmedel växte odlingen och förädlingsmaskinerna som inte var ändamålsenliga behövde nu bytas ut för att möta förädlingstakten. Jämte odlingen har företagets tillväxt varit god och nyfikenheten på att engagera fler odlare i Skåne har vuxit sig större. Med europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling har vi fått möjligheten att investera i en ny rensmaskin för att möta en säker och hållbar framtid.

Vi kan stolt leverera en äkta svenskodlad krydda från spadtaget till kryddhyllan.