Certifieringar
KRAV
KRAV-märkt mat är den mest hållbara. Den är ekologiskt producerad, utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och utan konstgödsel. Dessutom bidrar KRAV-märkt mat till biologisk mångfald, minskad klimatpåverkan, god djurvälfärd, skydd för, miljö och hälsa och bättre arbetsvillkor för anställdaKRAV-märket har växt fram ur ett engagemang för jorden, naturen, människorna, djuren och framtiden. Målet är att medverka till långsiktigt hållbar och förtroendeingivande produktion av livsmedel av hög kvalitet. Ända sedan 1985 har KRAV drivit utvecklingen av ekologisk och hållbar matproduktion, Krav är Sveriges mest kända hållbarhetsmärkning av livsmedel: 99 procent av alla konsumenter känner till KRAV-märket.
Det är skillnad på mat som produceras enligt KRAV och det som tas fram med konventionella metoder. Stor skillnad. Mycket av skillnaderna gäller odling av råvaror – spannmål, grönsaker, frukt, bär – och sådant som djurvälfärd, kretsloppstänkande och miljöhänsyn. Men skillnaderna finns på alla nivåer genom hela livsmedelskedjan. De gäller både vad som får tillsättas när råvaror förädlas till produkter som sylt, charkuterier och andra färdigrätter, och om hur själva produktionen går till, som val av energi och förpackningar.
Märket Från Sverige
Från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning för svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter. Du kan hitta Från Sverige-märket på alla typer av livsmedel och växter som uppfyller märkningens kriterier: Odlat eller fött och uppfött, förädlat, förpackat och kontrollerat i Sverige. En produkt som innehåller fler än en ingrediens kallas också för sammansatt vara. Exempel på det är Österlenkryddors kryddblandningar och smaksatt vinäger. Sammansatta varor som är märkta med Från Sverige–märket innehåller minst 75% svenskt, vi har ingen svensk saltskördare och därmed är vissa blandningar och kryddsalter inte märkta med märkningen. Produkten är också förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.
IP Standard
Trygg och säker mat är en självklarhet för oss, många vill också veta att maten har framställts på ett hållbart och säkert sätt. Därför använder vi IP-standarden. Med standarden beskriver hur vi odlar kryddor och producerar våra kryddblandningar på ett sätt som leder till högre livsmedelssäkerhet, minskad miljöpåverkan och sjystare arbetsvillkor. På så sätt blir det enklare för konsumenterna att välja och enklare för oss odlare att uppfylla konsumenternas förväntningar.