Saffranskaka med lite mindre socker

Åh så gott med lussekatter, typiskt att jag inte tål gluten.

Det finns många fina recept på nätet som man kan ta inspiration ifrån. Jag valde ett recept som innehöll kvarg, ändrade efter de olika ingredienser som jag hade i min butik och i mitt eget skafferi:)

 

80 gram smör

2 dl mjölk

1 paket jäst för söta degar

2 msk fiberhusk

2 dl vanilj kvarg

1 dl strösocker

2 ägg

1 gram saffran (2 paket) låt dra i 1 msk konjak i 15 minuter

1 krm salt

150 gram mixwell basmjöl

50 gram mandelmjöl

50 gram potatismjöl

100 gram havremjöl från Bo Larsson i Övraby

2 msk panko ströbröd

Vad gäller mjöl så rekommenderar jag er att experimentera, det blir ett unikt bak och du lär dig vad som fungerar.

Smula jästen i en stor bunke. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm till 37 grader. Häll över smörmjölken och rör om, häll i fiberhusk och låt dra i ca 10 minuter. Häll därefter i kvarg, socker, saffran, ägg och salt och blanda väl. Arbeta därefter in mjölblandningen och arbeta degen till den känns jämn. Låt jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Smöra formen och ha i panko, pensla toppen av kakan med ett ägg och baka av kakan i ca 25 minuter, kolla att den rest sig och fått fin färg.

Nu har du bakat dig en proteinrik och god kaka med mindre socker i. Wow wow.

Njut av kakan till Oatly havredryck eller ett stort glas mjölk, strukturen på kakan kan beskrivas som lite degig och grynig. Jag överraskade personalen med kakan till fikat och det blev ett plus i kanten.